Kísérletezés és zoofília várt a külföldön örökbefogadott kutyákra

Mintegy négyezerre csökkent a gazdátlan ebek száma Bukarestben 2013 óta – írja a Hotnews. A kóborkutya-törvény életbelépését követően 51200 kutyát sikerült befogniuk a sintéreknek, ebből 23 ezret örökbe fogadtak, 2000-et pedig az önkormányzati menhelyeken helyeztek el. A többi ebet elaltatták.

2013-ban a fővárosi önkormányzat 64 ezerre becsülte a kóbor ebek számát. A 4 éves kisfiú tragikus halála után úgy döntöttek, felszámolják a gazdátlan kutyaállomány legkevesebb 80 százalékát.

Az állatvédelmi hatóság (ASPA) vezetője, Răzvan Băncescu csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a fővárosban történt kutyaharapások gyakorisága az intézkedések bevezetése óta 90 százalékkal csökkent, tavaly decemberben pedig elérte az elmúlt 30 év legalacsonyabb szintjét: 89 személy részesült egészségügyi ellátásban kutyaharapás miatt; 2012 szeptemberében közel 800 esetet jegyeztek.

A külföldiek által örökbefogadott kutyák 90 százalékát egészségügyi vagy kozmetikaiipari kísérletezésre, zoofiliára vagy más – sok esetben tiltott - tevékenységre használták fel – tette hozzá Băncescu. Erre egyébként több ízben felhívták a figyelmet az országban tevékenykedő állatvédő szervezetek, de a kutyák "deportálását" nem sikerült megakadályozniuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?