„Személytelenített" festmények tették híressé a magyar fiút

A Magyar Képzőművészeti Egyetem tanulója, Hajdu Bence egy ábrázológeometria-órán kapott feladatot gondolt tovább, így pattant ki a fejéből a korszakalkotó ötlet:

„Reneszánsz és más festményeken kellett órán felvázolnunk, hogy hogyan alakította ki a művész a teret a képen. Én úgy gondoltam, érdekesebb volna eltüntetni az embereket a képekről, hiszen úgy lehet igazán látni, hogy hogyan is néz ki valójában. Kipróbáltam, és nagyon megragadott a retusált képek atmoszférája" – magyarázta művészetét Hajdu Bence.

HajduBence utolsovacsora

Míg az eredeti alkotásokon a megfestett karakterek adják a festmény erejét, a Bence-féle átdolgozásokon éppen az elhagyatott tér nyújt szokatlan drámaiságot, és gondolkodtatja el a szemlélőt.

hajduBenceA magyar művész ötletére a népszerű DesignBoom blog szerkesztői is felfigyeltek. Leonardo da Vinci Az utolsó vacsorájának Bence által Jézus- és apostoltalanított verzióját a világhírű londoni Saatchi galéria is bemutatta, Facebook-oldalán méltatva az ifjú magyar tehetséget.

Hajdu Bence eddig Da Vinci mellett Botticelli, Fra Angelico, David, Mantegna és Lorrain műveit dolgozta fel Photoshoppal, retusálással, összeollózással és pixelpontok odébb rakodásával.

Kimaradt?