Támadják Johannist, mert részt vesz a párizsi megemlékezésen

Bírálta szombaton a Konzervatív Párt egyik szenátora az államfőt, amiért részt vesz azon a szolidaritási rendezvényen, melyet vasárnap délután rendeznek Párizsban az elmúlt napok merényleteiben elhunyt áldozatok emlékére.

Cristiana Anghel szerint Klaus Johannis legfennebb magánszemélyként csatlakozhatna a „Je suis Charlie” szolidaritási mozgalomhoz. A politikus azzal érvel, hogy a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerdán lemészárolt újságírói „végtelen gőgjük és felelőtlenségük” áldozatai voltak.

„A sajtószabadságnak is van határa. Nem kell sem bátorság, sem méltóság ahhoz, hogy azt támadd, ami az embertársadnak szent. Ahhoz sem kell bátorság és hazafiság, hogy veszélybe sodord honfitársaid életét” – írja szombati közleményében Cristiana Anghel a hetilapban megjelent muszlimellenes karikatúrákra utalva.

A szenátor szerint ha Johannis részt vesz a párizsi szolidaritási megemlékezésen, azzal azt jelzi, hogy maga sem tartja tiszteletben embertársai vallását. „Ezt magánszemélyként megteheti, Románia elnökeként azonban már nem” – véli Anghel.

Mint ismert, a vasárnapi megemlékezésre jelezte részvételét Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő is.

Kapcsolódók

Kimaradt?