Mi kerül egy erdélyi család karácsonyi asztalára?

Karácsonyt el sem tudjuk képzelni bőségesen megrakott asztal nélkül. Próbáljuk úgy lezárni az esztendőt, mintha egész évben ilyen – lelkileg és anyagilag is – gazdagok lettünk volna. Körképünkben arról számolunk be, hogy mennyire ragaszkodunk a hagyományainkhoz az ünnepi étkezés terén.

A Székelyföldről elszármazott barátom arra panaszkodott karácsony előtt, hogy élő halért három órát állt sorba az egyik nyugat-magyarországi nagyvárosban. Szívem szerint azt kérdeztem volna tőle, hogy disznóhúst nem lehet kapni?

Egy másik barátom, bajai, ahol rendszeresen fogyasztanak halat, töltött káposztával készül az ünnepre, halat nem főz – válaszolt a kérdésemre. Elárulta a receptet is: alul a félbe vágott sertéslábak kerülnek a fazékba, majd a füstölt hús (jelen esetben egy kis oldalas), arra az apró (kimosott) káposzta. Jöhetnek a töltelékek, amelyeket kész kolbászhússal tölt meg („a kedvenc hentesemnél vásárolom”). Újabb apró, újabb töltelék.

„Az aprókáposztába teszek egy fej apróra vágott pirított hagymát, amit ma az emelkedettség jegyében füstölt szalonna zsírjára tettem fel” – magyarázta. Majd piros paprikát szór a hagymára, és belekeveri a káposztába, némi zúzott fokhagyma társaságában. Feltölti vízzel, és lassú tűzön megfőzi. Tejfölös habarást a napi adag kap, amikor melegíti.

Iván negyven éve él Izraelben a családjával. Érdeklődésemre, hogy mit esznek ilyenkor a hanuka, illetve a karácsony idején, egyenest választ kaptam: azt, amit Marosvásárhelyen is. Vagyis töltött káposztát jó sok tejföllel, diós és mákos bejglit.

Ugyanaz New-Yorkban és Vásárhelyen

Ausztriában mit készítesz az ünnepi asztalra? – tettem fel a kérdést volt sepsiszentgyörgyi osztálytársamnak. „A halat nem szerettem meg, a hagyományos töltött káposztáról nem szoktam le. Jó darab füstölt oldalassal, sok vágottal készítem, ahogy azt kell” – válaszolt a legtermészetesebb módon.

Mi kerül az ünnepi asztalra a New Yorkban élő Andriséknál?  A válasz: töltött káposzta, megadva mindent, ami belejár, nem spórolva ki a jó füstölt csülköt sem belőle. Klári Németországban munkatársaival is megkedveltette a töltött káposztát, karácsony előtt már kérdezgetik német kollegái és szomszédai, ugye nem marad el az ünnepi magyar menü?

„Nem lenne karácsony, ha nem lenne ilyenkor töltöttkáposzta-illat a levegőben, ha a frissen kisült diós- és mákos bejgli nem gőzölögne az asztalon. Tyúkhúsleves vékonylaskával, bécsiszelet krumplipürével és savanyú uborkával. Vacsorára és reggelire májas és véres hurka, kocsonya, füstölt kolbász, disznófősajt” – magyarázta Ibolya a piacon, miközben egyre többen is bekapcsolódtak a beszélgetésbe és sorolják a recepteket, jól bevált, anyjuktól-nagyanyjuktól örökölt sajátjaikat, vagy újabbakat, amelyek szintén ragaszkodnak a hagyományoshoz.

Krumplipüré a káposztához

„Dagadót teszek a közepébe a fazéknak, köréje rendezem a töltelékeket, azokra jön a vágott. Mikor az összeset behelyeztem, megszórom egy kis pirospaprikával” – ismerteti Irénke a saját receptjét. Irmuska füstölt kolbászt tesz a töltelékek közé, tanti Maria paradicsomlével önti fel az egészet, Erzsike apróra vágott, pirított hagymát tesz a káposzta közé és egy kis szárított kaprot. Sárikáék tejföl nélkül fogyasztják, ahogy felső-Háromszéken szokták, Joliék kis töltelékeket csinálnak, és füstölt szalonnával gazdagítják, Póli néniék viszont jó nagyokat, és a vágott káposztát csak díszítésnek használják. Marikáék, szebeni szász gyökerekkel, szász szokás szerint krumplipürével tálalják a töltött káposztát.

Ebédre húsleves, bécsiszelet, krumplipürével, vacsorára töltött káposzta füstölt hússal – sorolja Zsuzsa. Fehér bor, vagy vörös bor dukál az ebédhez, ki hogyan szereti, házi, vagy bolti, de ezt már többnyire a férfiak döntik el. Kalács, sütemény, bejgli, illetve bájgli, mert van ahol á-val, van ahol e-vel ejtik, vagy egyes helyeken diós- és mákos tekercsnek mondják.

A gesztenyés még kevésbé elterjedt, nem jellemző. Néhányan különféle töltött húsokkal is próbálkoznak: gesztenyével és őrölt hússal töltött csirkemell, illetve bélszín. Húsos szalonnacsíkokba tekert, sajttal és aszalt gyümölccsel töltött sonkaszeletek, töltött pulyka, pulykamell krumplipürével és vajas kukoricával, vajas tésztában gomba ágyon füstölt sonka.

Jó étvágyat!  

Kimaradt?