Betörtek a teljes internetet felügyelő központba

Nevekhez, jelszavakhoz és emailekhez is hozzáfértek azok a hackerek, akik megtámadták a webcímek kiosztását és a tartománynévrendszert is felügyelő szervezetet.

Az amerikai székhelyű, de nemzetközi hatáskörű ICANN jelentése szerint még november végén estek áldozatul munkatársaik egy adathalász támadásnak: saját maguk adtak meg bizonyos hozzáférési adatokat, mert első ránézésre úgy tűnt, hogy az ezeket kérő emailek a szervezeten belülről érkeztek. A hackerek az ilyen módon megszerzett információt felhasználva jutottak be az ICANN rendszereibe.

A szervezet közleménye szerint a támadók a belső levelezés mellett felhasználónevekhez, jelszavakhoz és más bizalmas információkhoz is hozzájutottak. A jelszavak esetében megjegyzik: azokat nem sima szöveges formában tárolták, hanem titkosítva, így azonnal biztosan nem lehet felhasználni őket.

Az ICANN elleni mostani támadás aktuális, közvetlen veszélyt nem jelent, de nagyon is elgondolkodtató, hogy hackereknek sikerült könnyedén bejutniuk egy olyan központba, amelynek az a 14+7 ember is munkatársa, akik komoly kiberbiztonsági vészhelyzetben helyre tudják állítani az internetet

Kimaradt?