SZÁT: az RMDSZ lépjen ki a kormányból

A Szövetségi Állandó Tanács csütörtöki ülésén úgy határozott, hogy az RMDSZ lépjen ki a kormányból. A döntést a december 13-án ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) is meg kell erősítenie.

Erről Kelemen Hunor számolt be a SZÁT kolozsvári ülésén a sajtónak. Felvezetésként a szövetségi elnök arról beszélt, hogy egy politikus kétféleképpen is hibázhat: ha mindig ha azt teszi, amiről azt gondolja, hogy elvárják tőle a választói, és nem próbál irányt mutatni, vagy ha semmibe veszi a választók akaratát. "Mi megértettük az elnökválasztás üzenetét: jobban oda kell fordulnunk a választóinkhoz, akik 25 éve támogatnak minket" - fogalmazott a politikus.

A szövetségi elnök emlékeztett arra, hogy a Ponta-kormánynak az RMDSZ nélkül is parlamenti többsége van, így a szövetség ellenzékbe vonulása nem veszélyezteti az ország politikai stabilitását. Közölte ugyanakkor, hogy folytatni szeretnék a dialógust a kormánypártokkal. "Támogatjuk a kormánynak az összes olyan intézkedését, amelyek a polgárok érdekeit szolgálják" – mondta Kelemen Hunor.

Nem tárgyaltak Johanisékkal

Kelemen Hunor újságírói kérdésre csak elméleti lehetőségként vette számba, hogy az SZKT mégis a kormányon maradásról döntsön. Hozzátette, az elmúlt 25 évben nem történt meg, hogy a szövetség kisparlamentje megfordítsa a szűkebb vezető testületek döntését. Emlékeztetett, hogy a 34 tagú állandó tanácsban ellenszavazat nélkül, két tartózkodással hozták meg a kilépést javasoló döntést.

A folytatásra vonatkozó kérdésekre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, a szövetség arra készül, hogy támogassa a parlamentben a Ponta-kormánynak azokat a döntéseit, amelyek az életszínvonal növekedéséhez, munkahelyek létrehozásához, gazdasági stabilitáshoz vezetnek. Emellett pedig meg szeretnék őrizni mindazokat a jogokat, amelyeket az elmúlt 25 évben a magyarok számára kivívtak. Azt is megjegyezte, készek párbeszédet folytatni valamennyi párttal.

Az elnök elmondta, nem tárgyaltak Klaus Johannisszal, és a mögötte álló Nemzeti Liberális Párttal (PNL) egy új parlamenti többség kialakításáról.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?