Újabb őrizetbe vételek a Bica-ügyben

Az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP) volt vezetőjét, Crinuţa Dumitreant is őrizetbe vették hétfőn abban az ügyben, amelyben korábban vizsgálati fogságba helyezték a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyészét, Alina Bicát.

Akárcsak a főügyészt, Crinuţa Dumitreant is hivatali visszaéléssel gyanúsítják egy Bukarest melletti 13 hektáros telek után 2011-ben kifizetett kártérítéssel kapcsolatban vizsgálják. Ekkor a gyanúsított – akárcsak Alina Bica – a kártérítéseket megállapító bizottság tagjaként tevékenykedett. A korrupcióellenes ügyészek szerint az testület tagjai tudatosan szemet hunytak afölött, hogy a telek értékét meghatározó szakértő a valós érték háromszorosát állapította meg. Ezzel 263 millió lej kárt okoztak az államnak.

Az ügyészek már korábban letartóztatták a kárpótlási bizottság további három tagját, Oana Vasilescut, Lăcrămioara Alexandrut és Dragoș Bogdant, illetve a szóban forgó telek tulajdonosát Gheorghe Stelian üzletembert. Bűnvádi eljárás indult ugyanakkor további két volt bizottsági tag, Markó Attila (RMDSZ) és Florin Teodorescu (PDL) képviselő ellen. Az ügyészek mindkettejük előzetes letartóztatásához kérte a parlament hozzájárulását.

Az előzetes letartóztatás megalapozottságát előbb a képviselőház jogi szakbizottságának kel megvizsgálnia. A testület tagja, Máté András a maszol.ro-nak elmondta, leghamarabb szerdán döntenek ebben az ügyben. Az ügyészek kérése várhatóan a jövő héten kerül a plénum elé. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?