Hegedüs Csillát jelöli az RMDSZ kulturális miniszternek

Hegedüs Csillát, a kulturális minisztérium államtitkárát javasolja a minisztérium tárcavezetői tisztségébe - jelentette be Kelemen Hunor a Mediafax szerint. A döntést a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) hozta meg. 

Az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettesi tisztségét betöltő, épített örökségvédelmi ügyekben jártas szakember közgazdászi és felnőttképzési oklevéllel rendelkezik, államtitkári megbízatása előtt Kelemen Hunor korábbi kulturális miniszter tanácsadója volt.

A parlament által jóváhagyott kormányszerkezet szerint a kulturális miniszter egyben miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be a kormányban. A koalíciós egyezmény értelmében erre a posztra az RMDSZ javasol tisztségviselőt. A tisztség Kelemen Hunor lemondása nyomán üresedett meg.

Kelemen Hunor megjegyezte, az új tárcavezető jelölésének időzítése nem politikai jelzés a kormánykoalícióban való további részvétel tekintetében, egyszerűen most telt le az a másfél hónapos időszak, ameddig ideiglenes tisztségviselő állhatott a tárca élén Victor Ponta miniszterelnök személyében.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök júliusban jelentette be, hogy lemond kormányzati tisztségeiről, miután a kormány az RMDSZ-szel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló luxemburgi perbe. Traian Băsescu államfő október 9-én hozott rendeletet Kelemen Hununor felmentéséről, miután az RMDSZ első jelöltjének, Biró Rozália szenátornak, a "szövetségi parlament" (SZKT) elnökének kulturális miniszterré való kinevezését elutasítottaAz államfő második alkalommal már nem utasíthatja el a kormányfő által jelölt miniszter kinevezését.

Korábban Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy Mihnea Moțoc karrierdiplomatát javasolja külügyminiszternek a posztjáról kedden önként távozó Teodor Meleşcanu helyére. A minisztereket az államfő nevezi ki. Victor Ponta közölte, hogy a nap folyamán eljuttatja javaslatát Traian Băsescu hivatalához. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?