Elemzők arról, hogy ki győzött a jelöltek tévévitájában

A romániai elemzők, politológusok – köztük a maszol.ro által megkeresett Székely István – többsége szerint Victor Ponta volt a felkészültebb a két államfőjelölt közötti kedd esti tévévitában. Tény az, hogy a választók nem sok újat tudhattak meg a versenyben maradt politikusokról.

Ebben a műfajban Victor Ponta a jobb – mondta jelöltek tévévitájáról szerdán a maszol.ro-nak Székely István. „Más kérdés, hogy nekem ki a szimpatikusabb. Egy erdélyi magyar nagyobb empátiát mutat egy darabosabb, kimértebb attitűd irányában, de kétségtelen, hogy a televíziós vita Romániában is meghonosodott műfajában a kormányfő jobban teljesített a nagyszebeni polgármesternél” – magyarázta a politológus.

Szerinte Klaus Johannis végül azért vállalta be a vitát, mert a mérvadó közvélemény-kutatók felmérései öt-hat százalékos különbséget jósolnak az ellenjelöltje javára a második fordulóban. „Tehát mindent egy lapra tett fel. Azt latolgatta, hogy ha nem történik többé semmi a kampányban, akkor alulmarad a második fordulóban, tehát már nincs vesztenivalója, ha kiáll Ponta ellen vitázni” – fogalmazott Székely.

Román lapok: Ponta uralta a vitát. A szerdai román lapok szerint Victor Ponta uralta az elnökjelöltek televíziós vitáját, amelyen nyilvánvaló "verbális" fölényben volt ellenfelével szemben. Az ellenzék szócsövének tekintett Evenimentul Zilei szerint Klaus Johannis nem mutatott semmi látványosat, ráadásul szereplésével Victor Pontára irányította a reflektorokat. A szintén ellenzéki Adevarul című napilap szerint a vita kidomborította a két jelölt személyisége közötti különbségeket, így Ponta agresszív volt, túl sokat beszélt, ezzel szemben Johannis megőrizte nyugalmát. A szintén ellenzéki Hotnews.ro hírportál szerint a vitát verbálisan Ponta dominálta. Az ellenzékkel többnyire kritikus cotidianul.ro hírportál szerint Ponta agresszív és szemtelen volt, Johannis lassú és felkészületlen. "Johannisból hiányzik a spontaneitás, Ponta pedig képes bármiről beszélni még akkor is, ha nem mond semmit" - állapította meg a portál. (Forrás: MTI)

Hozzátette, a választók nem tudhattak meg a vitából különösebb újdonságokat a jelöltekről, és kettejük konfrontációja nem is fogja meggyőzni a már valamelyik jelölt iránt elkötelezett szavazókat arról, hogy változtassanak az álláspontjukon. „Négy nappal a második forduló előtt Ponta vagy Johannis hívei nem váltanak tábort a vita hatására. Ez inkább arról szólt, hogy ezzel a vitával melyik jelölt tudja nagyobb arányban elvinni az urnákhoz a biztos szavazóit. Úgy látom, ez Pontának jobban sikerült: a kormányfő kis mértékben mobilizálta, Johhanis pedig szintén kis mértékben demobilizálta a híveit” – mondta a politológus.

Cristian Tudor Popescu nem hirdetett győztest a két jelölt tévévitája után. A Găndul publicistája Klaus Johannist és Victor Pontát egyformán bírálta. Előbbit azért, mert a választási szlogenjével – A jól végzett munka Romániája – ellentmondva dokumentumok nélkül, felkészületlenül érkezett a Realitatea Tv stúdiójába, utóbbit azért, mert számadatok garmadájával manipulálni próbálta vitapartnerét, és többször blöffölt is az élő adásban. „Röviden: Ponta, olyan volt, amilyennek ismertük: pimasz, felületes, agyafúrt. Johannis pedig olyan volt, amilyennek nem ismertük: széteső, rögtönző és bombasztikus, a sebtében végzett munka embere” – fogalmaz a publicista.

Sebastian Lăzăroiu szociológus szerint Klaus Johannisnak elegendő eszköze lett volna arra, hogy rossz fényben tüntesse fel ellenjelöltjét, de nem használta ki ezt a lehetőséget. „Johannis tisztességesen helytállt. De amennyi muníciója volt Ponta ellen, tíz perc alatt földre teperhette ellenfelét” – írta blogján a volt elnöki tanácsos.

Az államfőválasztás versenyben maradt két jelöltjének kedd esti televíziós vitáját követők 70 százaléka szerint Victor Ponta jobb teljesítményt nyújtott Klaus Johannisnál – derül ki a CSCI felméréséből. A közvélemény-kutató társaság összesen négyszáz személy véleményét kérdezte telefonon a vita első hatvan percében. A felmérés hibaküszöbe meglehetősen nagy, 4,9 százalékos.

Antonio Momoc politológus szerint Victor Ponta felkészültebb volt az ellenjelöltjénél. Szerinte a miniszterelnök azzal is pontokat szerzett, hogy bocsánatkérésre is rávette Klaus Johannist, amiért a feleségét, Daciana Sarbut a jobboldali jelölt csapata belekeverte a kampányba. „Ezen az estén egy minden hájjal megkent politikus és egy tisztviselői diskurzusú polgármester csapott össze. Ponta a jobban felkészült jelölt benyomását keltette” – írta Facebook-oldalán Momoc.

Kapcsolódók

Kimaradt?