Szórványkonferencia: „a pálya akkora, amekkorára megrajzoljuk”

Élet a nagyvárosban: a közösségépítés lehetőségei címmel tartott előadást Molnár Zsolt, az RMDSZ parlamenti képviselője szombaton, a MIÉRT Szórványkonferencia második napján. Az interaktív előadás során a magyar közösség és ifjúság működéséről, közösségépítési lehetőségekről esett szó, valamint a képviselő megvalósítható, gyakorlati tanácsokkal látta el a hallgatóságot.

„Szórványban az anyanyelv használata nem ugyanabban a mederben halad, mint tömbmagyar vidékeken – fogalmazott Molnár Zsolt parlamenti képviselő, majd hozzátette: „a családunkban használjuk leggyakrabban a magyar nyelvet, ám ez külön folyamat a szórványban élők számára, főleg a vegyes házasságok esetében”. Molnár Zsolt úgy véli, a magyar közösség nem engedheti meg magának, hogy elutasítóan viselkedjen azokkal az egyénekkel szemben, akik nem beszélik helyesen a magyar nyelvet. „Le kell törnünk ezeket a gátakat, meg kell szüntetni ezt az álláspontot, nem szabad elidegenítenünk az embereket, mivel ők is közösségünkhöz tartoznak, lehetőséget kell biztosítanunk számukra is, hogy bátran használják anyanyelvük” – mutatott rá.

Az RMDSZ parlamenti képviselője azt tanácsolta a fiataloknak, hogy vizsgálják meg a lehetőségeket, amelyek segítségével építhetik közösségüket. „Először meg kell találni azokat a réseket a kulturális és közösségi piacon, amelyek nincsenek lefedve, majd megvizsgálni az igény és kínálat viszonyát helyi szinten. Mindenekelőtt piacképes, fenntartható megoldásokat kell találni” – hangsúlyozta Molnár Zsolt. A képviselő szerint csak akkor fog jól működni hosszútávon a romániai magyar közösségi élet, ha a pénzügyi hátterét meg tudjuk teremteni, éppen ezért fontos olyan szakembereket kiképezni, akik jártasak a fundraising területén.

„A pálya akkora, amekkorára megrajzoljuk. Mi vagyunk azok, akik a magyar közösségi életet építjük, viszont ehhez szükség van ötletekre és a fiatalok aktív bekapcsolódására a közösségi folyamatokba” – összegezte az RMDSZ parlamenti képviselője.

Szórványkollégiumok helyzete

Okos Rigó Dénes, a Kolozs Megyei Tanács Oktatási Bizottságának elnöke a szórványkollégiumok helyzetéről tartott előadást a MIÉRT Szórványkonferencia második napján, szombaton. A kalotaszentkirályi Ady Endre Szórványkollégium példáján keresztül mutatta be, milyen kihívásokkal, problémákkal szembesülnek ezen a téren. A beszélgetést Antal Géza, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) elnöke vezette fel.

Okos Rigó Dénes elmondta, először is a kollégium működéséhez szükséges infrastrukturális hátteret kellett biztosítani. Mindehhez elengedhetetlen volt elsősorban a helyi közösség hozzájárulása. A Kolozs Megyei Tanács Oktatási Bizottságának elnöke hangsúlyozta, a helyi szórványkollégium finanszírozása több szinten történik: „ahhoz, hogy az itt elszállásolt diákok csupán minimális anyagi hozzájárulás fejében élvezhessék a kollégium adta lehetőségeket, támogatókra volt szükségünk. A kollégium létrejötte és fennmaradása főként a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak köszönhető, ugyanakkor a helyi önkormányzat részéről és a határon túlról is érkezett segítség”. A szülőket jótékonysági bálokon keresztül vonják be, de minden segítséget szívesen fogadnak. „Az együttműködés nem mindig könnyű, mivel néha különböző véleményen van az önkormányzat, a különböző civil szervezetek, a közösség, de mindig megállapodásra jutunk. Közös érdek, közös szekér, amit egy irányba, együtt kell húznunk” – mondta.

Okos Rigó Dénes az Ady Endre Szórványkollégium korábbi és a felújítás utáni állapotáról, az épület átadásáról vetített képeket a közönségnek, és megjegyezte, mennyire többrétű egy ilyen intézmény működtetése. „Ezek a képek mutatják az összefogás eredményét. Ha a támogatókból akár egyik segítségét is nélkülöznünk kellett volna, nem valósíthattuk volna meg tervünket. Ha egy pillér kiszakad, egyre nehezebbé válik elbírni a terheket” – vonta le a következtetést.

Az előadás után a konferencia résztvevői közösen meglátogatták a kalotaszentkirályi Ady Endre Szórványkollégium épületét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?