Vasárnap hoz döntéseket az EMNP elnöksége

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége kétnapos ülést  kezdett Marosvásárhelyen, a párt vasárnap hozza meg az elnökválasztás második fordulójával, illetve a vezetők lemondásával kapcsolatos döntéseket - közölte az MTI-vel szombaton Zakariás Zoltán, az EMNP választmányi elnöke.

Az EMNP elnöke Toró T. Tibor, és alelnöke, Szilágyi Zsolt romániai elnökjelölt a választások első fordulójának az eredményeit értékelő, a hét elején tartott sajtótájékoztatójukon  jelentették be, hogy az elnökség ülésén lemondanak tisztségükből.

Toró T. Tibor, Szilágyi Zsolt és Zakariás Zoltán valamint az EMNP védnökségét ellátó Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szombaton délután részt vettek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) küldöttgyűlésén.

Tőkés László beszédében elégedettségének adott hangot amiatt, hogy „Európában ma már jegyzik Székelyföld ügyét”. Úgy vélte azonban, hogy kudarcra van ítélve minden törekvés, ha nem sikerül integrálni az autonómiakoncepciókat. Tőkés László úgy vélte, nem a román társadalmat kell meggyőzni arról, hogy nekik is jó az autonómia, hanem le kell leplezni azt a román politikusi réteget, „amely a román néptömegeket a magyarság ellen hergeli”.

Szilágyi Zsolt EMNP alelnök arról beszélt, hogy a székelység jövőjéért tenni nemcsak politikai, hanem erkölcsi kérdés. „Szövetségesek leszünk mindazokkal, akik nem csak a politikai hasznosságot, hanem az erkölcsi imperatívuszt is vállalják” - jelentette ki Szilágyi Zsolt.

Az SZNT küldöttgyűlésén Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is felszólalt. Úgy vélte, azzal, hogy az SZNT az egyik magyar jelölt oldalán vett részt a romániai elnökválasztás kampányában, sérült az az elv, hogy a székelyföldi autonómia ügye pártok feletti ügy.

„Ez nem az a pálya, ahol egymással versenyezni kell. (…) Az SZNT-nek le kell vonnia a következtetéseket, és akkor kiköszörülhető a csorba, ami rajta esett” - jelentette ki Biró Zsolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?