Hivatalosan is kihátrált a Fidesz az EMNP mögül

Egy fideszes kormánypolitikus szerint ésszerűtlen lépés volt az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltállítása a romániai államfőválasztáson. Az EMNP-nek együtt kell működnie az RMDSZ-szel, vagy pedig csak az RMDSZ marad talpon az erdélyi magyar politikában – mondta Grezsa István miniszteri biztos.

Grezsa István fideszes politikus, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa a romániai elnökválasztást kiértékelő kedd esti nyilatkozatában az InfoRádióban úgy fogalmazott: a vasárnap választási forduló után új fejezet nyílik az erdélyi magyar politikában. Leszögezte, hogy a magyar kormányzatnak is figyelembe kell venni a választási eredményeket, és ez alapján kialakítania a magyar szervezetekhez való viszonyt.

"Ennek a választásnak az egyik fő kérdése az volt, hogy a többpártrendszer jelenlegi erdélyi leképeződése a szavazatok megoszlásában mit jelent. Eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a két jelöltre leadott szavazatok nominális értéke megegyezik a korábbi választáson Kelemen Hunorra, az RMDSZ jelöltjére leadott szavazattal, tehát a meglehetősen csekély arányban résztvevő, szavazó-politizáló magyarság döntő része az RMDSZ jelöltjét támogatta" - mondta Grezsa István.

Az egységesebb magyar társadalom kialakításáról a Miniszterelnökség miniszteri biztosa úgy fogalmazott: "a nemzetépítés jelen szakaszában mindenképpen át kell tekinteni a magyar szervezetekhez fűződő viszonyunkat, és a tényeket figyelembe kell venni Erdélyben és Magyarországon."

A miniszteri biztos szerint az elmúlt hónapok gesztusai abba az irányba mutatnak, hogy az RMDSZ és kormányzat, a Fidesz kapcsolatai tovább javulnak. „Nyilvánvalóan az erdélyi választók döntését nekünk figyelembe kell venni” – jelentette ki. Hozzátette: minden politikai szervezettel, így az RMDSZ-szel is élő és mindennapi kapcsolatban állbak. „Tehát az a fajta ellentét, ami az elmúlt években tapasztalható volt, az viszonylagosnak nevezhető, nincs szükség új kapcsolatfelvételre, hiszen a miniszterelnök mindkét magyar jelöltnek személyesen és a távolból is támogatását és jókívánságait fejezte ki" – magyarázta.

"Egy marad talpon"

Grezsa szerint volt létjogosultsága az RMDSZ mellett új politikai erőnek, hiszen a rá leadott szavazatok is fokozatosan csökkennek választásról választásra. „Ugyanakkor bizonyos esetekben néha ésszerűtlennek tűnt számomra az elmúlt időszakban a többes jelölés bizonyos helyeken és területeken, nyilván a magyar választókörzetekben más szempontok érvényesülnek, mint a kormányban" – jelentette ki.

A miniszteri biztos megállapította: az EMNP-nek stabil, de szűk szavazóbázisa van. „A többpárti szerveződésnek Erdélyben teljesen világos és tisztességes okai és keretei voltak, ugyanakkor most már több választás tapasztalatait követően azt gondolom, új fejezet nyílik az erdélyi magyar politikában, nekünk ehhez alkalmazkodni kell. Vagy az, hogy egy marad talpon, és az RMDSZ, vagy pedig egy konszolidáltabb kapcsolat alakul ki a politikai szervezetek között, és ezek együttműködése határozhatja meg a jövőt" - fogalmazott a Miniszterelnökség nemzeti identitást erősítő kezdeményezések koordinálásával és támogatásával megbízott miniszteri biztosa.

Toró a Fideszt is okolta a kudarcukért

Az EMNP elnöke, Toró T. Tibor már az elnökválasztás első fordulóját kiértékelő sajtótájékoztatóján részben azzal magyarázta államfőjelöltjük, Szilágyi Zsolt gyenge szereplését, hogy a Fidesz magukra hagyta őket. Igaz, ezt virágnyelven így fogalmazta meg: pártjának nem sikerült meggyőznie „a nemzetpolitika szereplőit” a választás igazi tétjéről. Ezen a sajtótájékoztatón Toró és Szilágyi bejelentette a lemondási szándékát is.

A maszol.ro már augusztusban írt arról, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök, kormányfő nem ért egyet az EMNP jelöltállításával a romániai államfőválasztáson. A magyarországi kormánypárt nem is segítette a kampányban „erdélyi stratégiai partnerét”.

Orbán Viktor az államfőválasztást megelőzően fogadta az RMDSZ szövetségi elnökét és államfőjelöltjét, az EMNP jelöltjét azonban már nem, sőt a kampányhajrában az RMDSZ kampányhirdetése szerint  Kelemen Hunornak kívánt sikert. Szilágyi Zsoltot azonban még a Néppárt vezető politikusainak jó barátjaként ismert Németh Zsolt volt külügyi államtitkár sem biztosította nyíltan támogatásáról szerdai kolozsvári látogatásakor.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?