Benyújtja lemondását Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt

A párt jelöltjének gyenge választási szereplése miatt a szombati elnökségi ülésen Toró T. Tibor benyújtja lemondását az Erdélyi Magyar Néppárt elnöki tisztségéből. Ezt a politikus a hétfői, kolozsvári sajtótájékoztatóján jelentette be.

Lemond az alelnöki tisztségéről Szilágyi Zsolt, az EMNP államfőjelöltje is, aki a szavazatok 0,56 százalékát szerezte meg. Ez abszolút számokban 52809 szavazatot jelent, olyan körülmények között, hogy a párt mintegy 200 ezer támogatói aláírást gyűjtött, amikor Szilágyit versenybe küldte.

Szilágyi Zsolt hétfői kolozsvári sajtótájékoztatóján gratulált Kelemen Hunornak, a magyar-magyar verseny győztesének. Toró T. Tibor kijelentette: az EMNP jelöltje a magyar pártokra leadott szavazatok közel 14 százalékát szerezte meg, ezzel a párt megőrizte azt a támogatottságát, amelyet a 2012-es parlamenti választásokon is a magáénak tudott, de nem sikerült ezen javítania.

"Rossz eredmény, de nem kudarc"

Toró úgy vélekedett, hogy a várakozásaikhoz képest értek el rossz eredményt, melyet azonban nem tekintenek kudarcnak. A lehetséges okok között azt említette, hogy az erdélyi magyar szavazók egy része már a választások első fordulójában Klaus Johannisra, a jobboldal jelöltjére szavazott, másik jelentős hányada pedig távol maradt az urnáktól. „Nem tudtuk meggyőzni őket, hogy lehet másképp is, hogy a politika nem feltétlenül jelent korrupciót” - magyarázta Toró. 

A lehetséges okok között említette azt is, hogy nem sikerült rendet teremteni „az autonómiapárti erdélyi politikai szervezetek táborában”. Arra utalt, hogy az EMNP-nek nem sikerült rendeznie a viszonyát a Magyar Polgári Párttal (MPP). Arra is kitért, hogy pártjának nem sikerült meggyőznie „a nemzetpolitika szereplőit” a választás igazi tétjéről. 

Az EMNP elnöke a választás pozitívumaként vette számba, hogy az koalícióvá kovácsolta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT), a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) és az EMNP-t. Azt is megemlítette, hogy szabadon beszélhettek Románia föderális berendezkedésének a tervéről, és sikerült több mint 50 ezer szavazatot szerezni. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?