Kelemen: semmi közünk Vadim Tudorékhoz

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-t nem érinti a Nagy-Románia Párt (PRM) és az Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) között kötött megállapodás Victor Ponta támogatásáról a második elnökválasztási fordulóban, mert a PRM nem tagja a koalíciónak és még csak nem is parlamenti párt.

Erről a koalíciót alkotó pártok vezetőinek kedd délutáni egyeztetése után nyilatkozott az RMDSZ elnöke. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy nem Victor Ponta működik együtt Corneliu Vadim Tudor szélsőségesen nacionalista pártjával, hanem az UNPR. Emlékeztetett arra, hogy a PRM elnöke 2004-ben Traian Băsescut, 2009-ben Mircea Geonát támogatta a második fordulóban. „Az UNPR dolga, kivel szövetkezik, a PSD nem írt alá semmit a PRM-vel” – jelentette ki.

Kelemen hangsúlyozta, nem változott a viszonyulása Vadim Tudorhoz. „Nagyon határozott véleményem van róla és a pártjáról. Ezen a véleményemen nem változtatok” – fogalmazott a politikus.

A szövetségi elnök elmondta, a koalíció tanácskozáson közölte Victor Pontával, hogy ha a jelenlegi kormányfőt államfővé választják, az RMDSZ Călin-Popescu Tăriceanut tekintené a legjobb választásnak a miniszterelnöki tisztségre. „Nagyon jól működtünk együtt a 2004-2008 közötti kormányban” – magyarázta.

Kelemen Hunor a Transindexnek kedd este azt nyilatkozta: jó jelnek, jó üzenetnek tartja, hogy Călin Popescu Tăriceanu Victor Ponta első számú opciója a miniszterelnök kinevezésekor, ha megnyeri az államelnök-választást. „Tăriceanu szavatartó, komoly embernek bizonyult, aki mindig tisztelettel viszonyult a magyar közösséghez. A kulturális autonómia törvénytervezetét is az ő miniszterelnöksége alatt nyújtottuk be a parlamentbe” – jelentette ki. 

Kapcsolódók

Kimaradt?