Javaslatcsomag készült a medvekérdés rendezésére

A Környezetvédelmi Minisztérium véglegesítette a romániai barnamedve-populáció jobb menedzsmentjét megcélzó javaslatcsomagot, amelyet közvitára bocsátanak – közölte kedd este Korodi Attila miniszter sajtóirodája.

A tájékoztatás szerint a tervezet elfogadásával csökkennének a vadkárok, de Románia számára könnyebb lenne a faj védettségére vonatkozó európai uniós irányelv betartása is. A november 24. –december 4. időszakban Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Anne Jugănaru államtitkár, valamint a javaslatcsomagot kidolgozó szakértőcsoport az ország 17 megyéjében tart konzultációt.

Korodi Suceava, Maros, Hargita, Bákó, Prahova, Vrancea és Kovászna megyében, Jugănaru pedig Máramaros, Beszterce, Neamț, Brassó, Buzău, Dâmbovița, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea és Argeș megyében vesz részt közvitákon, amelyeken jelen lesznek a helyi, megyei önkormányzatok képviselői, a vadászati alapok adminisztrátorai, továbbá civil szervezetek, egyetemek képviselői, illetve egyéb különféle szakemberek is.

„A dokumentum olyan konkrét javaslatokat tartalmaz, amelyeket szeretnénk megvitatni főként azokban a régiókban, amelyek ilyen szempontból különösen sebezhetőek. Célunk, hogy a vitapartnereinkkel közösen úgy módosítsuk a dokumentumot, hogy a közvita végén olyan akciótervvel térjünk vissza Bukarestbe, amely egyben garantálja a gyakorlatban való alkalmazhatóságot és az eredményességet is” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

A közvita november 20-án kezdődik egy bukaresti konferenciával, amelyre meghívnak minden érintett felet és a sajtó képviselőit is. A kidolgozott javaslatcsomagot, illetve a Környezetvédelmi Minisztérium álláspontját elsőként ott mutatják be a közvéleménynek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?