Medvét ejtett csapdába az udvarán egy zabolai gazda

Egy zabolai udvaron hurokba fogott medvét szabadítottak ki a háromszéki hatóságok. A gazda ellen engedély nélküli vadászat vádjával indult eljárás.

A 62 éves férfi megelégelte, hogy az erdő mellett lévő háza udvarára rendszeresen bejár a medve, hurkot vetett, és október 7-én megfogta a garázdálkodó állatot. A fiatal, 2-3 éves, mintegy 100 kilogrammos medvét a deréktáján fogta meg a hurok, az állat ordított, ezért a gazda a polgármesteri hivataltól kért segítséget.

Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta: a zabolai polgármesteri hivatal riasztására vadászok, környezetvédők és rendőrök érkeztek a helyszínre. A hurokba fogott medvét sikerült elaltatniuk, sértetlenül kiszabadították, majd állatorvosi vizsgálatot követően visszavitték az erdőbe.

Az idős zabolai férfi ellen azonban engedély nélküli vadászat vádjával indított eljárást a rendőrség, közölte lapunkkal Nicoleta Marin. A rendőrségi szóvivő szerint a nyomozók vizsgálják az esetet, az azonban enyhítő körülménynek számít, hogy a 62 éves férfi az esetről értesítette a hatóságokat, és nem orvvadászat céljából, a bundájáért fogta be az állatot, hanem mert így akarta megvédeni birtokát.

Szinte naponta támad a medve

Gheorghe Neagu szerint aggasztó, hogy Háromszéken szinte naponta jelentenek medvetámadást, vagy medvék által okozott károkat. Mint mondta, a hatóságok tehetetlenek, és az emberek elkeseredésükben maguk próbálják elijeszteni a településekre bejáró medvéket, ami egyrészt veszélyes és a zabolaihoz hasonló módszer büntethető is.

Mint arról beszámoltunk, Kovászna megyében idén három medvetámadást jegyeztek, ezek során négy személy került kórházba. Az elmúlt napokban Kovászna városban a Katrosa Egyesület és az önkormányzat szervezett medvehajtást, mivel az állatok rendszeresen bejárnak a szívkórház területére és magánházakhoz is.

A Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság adatai szerint idén összesen 128 medvék által okozott kárt jelentettek, de ezek száma napról napra növekedik. Mint ismert Korodi Attila környezetvédelmi miniszter rendelete értelmében, ha a medvék, farkasok vagy vadmacskák veszélyeztetik a közbiztonságot, bejárnak a településekre, bántják a háziállatokat vagy éppen az állatokat felügyelő személyeket, vadászidényen kívül is elfoghatók vagy kilőhetők. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?