Szabadesési rekordkísérlet: túlszárnyalták a hangsebességet?

Vasárnap este sikeresen földet ért Felix Baumgartner: a sztratoszférából végrehajtott ejtőernyős ugrásával több rekordot is megdöntött. Sci-fibe illő, magas nyomást és extrém hideget is kibíró ruháját a NASA-nak is dolgozó cég tervezte, ugrása a sportteljesítmény mellett tudományos kísérlet is volt.

A Red Bull Stratos világrekord-kísérlet keretében harminckilenc kilométeres magasságból ugrott le Felix Baumgartner osztrák bázisugró. Csapattagként Baumgartnert segítette a korábbi magassági rekord beállítója, Joe Kittinger is, aki 1960-ban ugrott 31,3 kilométerről. 

A helyszín az új-mexikói Roswell volt (Baumgartner már nem Ausztriában él), mivel a környék eléggé ritkán lakott, megvan a szükséges infrastruktúra, és optimálisak az időjárási viszonyok - igaz, pont az erős szél miatt halasztották a héten korábban többször az ugrást.1014szabadesés Bázisugrónak lenni nem kockázatmentes: a múlt hónapban végződött halállal az egyik bátor, várandós bázisugró búcsúugrása. Baumgartnerre pedig még a szokásosnál is több veszély leselkedett, hiszen eddig nem látott magasságból, a sztratoszférából hajtotta végre ugrását - az osztrál extrémsportoló alapvetően bázisugró, igaz ez az ugása ejtőernyősugrás volt.

Baumgartner ballonja fél hétkor indult felfelé, két óra alatt érte el a 36 kilométeres magasságot, ezek után a ballon emelkedése lassulni kezdett. Háromnegyed kilenckor érték el az ugrási magasságot, ekkor mentek végig a teendőkön, ellenőrizték a rendszereket, hogy biztonságos legyen az ugrás. Kilenc óra 8 perckor ugrott ki a kapszulából, 39 kilométeres magasságból.

A bázisugró közvetlenül az akció előtt azt mondta: néha igazán magasba kell jutnod ahhoz, hogy lásd milyen kicsi vagy. Az erős szelek megnehezítették a földet érést, de végül sikeresen végrehajtotta az ugrást.1014ugrasutan

Egy ugrás, három rekord

Ezzel a mutatvánnyal Baumgartner három rekordot is megdöntött: ez a legmagasabbról végrehajtott ugrás, emellett ballonnal ilyen magasra még nem jutott ember, sőt ő az első, aki szabadesés során átlépte a hangsebességet (bár ezt még nem erősítették meg). Nem sikerült azonban megdönteni a leghosszabb ideig tartó földet érés rekordját, ugyanis (egyelőre nem hivatalos adatok szerint) 4 perc 22 másodpercig tartott az ugrás.

Kimaradt?