Háromezer lejre bírságoltak egy Verespatak-tüntetőt

Háromezer lejes bírság kifizetésére kötelezett a kolozsvári törvényszék egy 24 éves lányt, aki tavaly részt vett a Verespatak megmentéséért demonstrálók felvonulásain. 

A romaniacurata.ro blogon közzétett történet szerint a lányt a kolozsvári csendőrség perelte be a Mentsük meg Verespatakot! elnevezésű tüntetések megszervezéséért. A vád bejelentés nélküli demonstráció szervezése és a forgalom akadályozása.

Andreea P. elmondása szerint a felvonulások idején (2013. szeptember-november) utolsó éves mesteris hallgató volt Kolozsváron, és szeptembertől november végéig minden hétvégén részt vett a demonstrációkon. A csendőrökkel ez idő alatt semmilyen összetűzésbe nem keveredett, mégcsak nem is igazoltatták egyszer sem.

November végén postán kapta a bírságról szóló értesítést. Természetesen fellebbezett a büntetés ellen, de elvesztette a pert, amelynek során társadalomra veszélyes egyénnek titulálták és polgári engedetlenségre való uszítással vádolták. A pénzbüntetés a nevelését szolgálja a bíróság indoklása szerint.  

A lány levelében azt írja, azért vett részt a demonstrációkon, mert több ezer emberhez hasonlóan állampolgári kötelességének érezte, hogy a verespataki ciános bányakitermelés ellen tiltakozzon. A romaniacurata.ro pénzgyűjtést szervez, hogy Andreea P. ki tudja fizetni a bírságot.

Kapcsolódók

Kimaradt?