Csendőri erőszak a kolozsvári Verespatak-tüntetésen

Erőszakba torkollott Kolozsváron a vasárnap esti Verespatak-tüntetés a prefektúra épülete előtt. A csendőralakulat parancsnoka szerint csak igazoltatni akarták az embereket, mivel törvényszegően demonstráltak, ám a helyszínen készült videofelvételek is tanúsítják, hogy a csendőrök indokolatlanul agresszíven bántak a tüntetőkkel.

A délutáni, több ezres tüntetőből álló tömeg estére megcsappant, a résztvevők beszámolói szerint alig voltak már pár százan, ám a prefektúra épülete előtt egy csendőrparancsnok utasítást adott arra, hogy erőszakkal szorítsák a tüntetőket a járdára. Emiatt hétfőn reggel mintegy 50 személy panaszt tett az erőszakos bánásmód miatt a prefektúrán, és azonnali kihallgatást kértek a megye kormánymegbízottjáról, Gheorghe Vuşcantól.

A találkozón Vuşcan nem akarta kiadni a tüntetőknek az előző este bevetett csendőralakulat parancsnokának a nevét. A demonstrálók emlékeztették arra, hogy a prefektus is és a csendőrök is az adófizetők pénzéből kapják a fizetésüket. A tüntetők a parancsnok megbírságolását kéték, mivel visszaélt a hatalmával és békésen tüntető emberek erőszakos megtorlására adott ki parancsot, amit beosztottjai végre is hajtottak.

„Találomra emeltek ki a tömegből, két-három embert és az aszfalton cibálták végig, és sokunkat lökdöstek, taszigáltak – még az asszonyokat, kisgyermekes szülőket is”  – mesélte az egyik tüntető a citynews.ronak. Ezt támasztja alá Kovács Csongor, Zöld Erdély Egyesület elnökének beszámolója is, aki Facebookon így számolt be a történtekről: "volt egy fura, pofátlan fickó. Civil. Feltűnően fotózott. Sorra mindenkit. Úgy bele istenesen a pofádba. Egy társunk gondolt egyet és a mobiljával viszonozta. Belefotózott a fickó pofájába. Tessék. Pár perc múlva, mint derült égből villámcsapás, öt csendőr lefogta társunkat és vonszolta ki a tömegből. Felhördültünk. Sem hivatali (kötelező) bemutatkozás, se szó, se beszéd, csak viszik. Dulakodás lett. Toszogatás, lökdösődés, tömörödés. Pár ember a földön, csendőrsor, gumibot, feszülés. Hangos üvöltés: erőszak nélkül! Egy nő igyekezett fékezni az indulatokat, közéjük állni. Sunyi módon toltak kettőt az oldalbordáiba. (…) A nő mindhiába követelte a csendőr nevét, azonosítóját, hallgatott az, mint a süket. Aztán lelépett, két csendőr válla zárult a helyén."

https://www.youtube.com/watch?v=IUAzENvflwg&feature=youtu.be

A történtekről Mihai Goţiu újságíró is beszámolt a blogján. Tájékoztatása szerint a kezdeti 3000 tüntetőből este 21 órára csak néhány százan maradtak, akik a prefektura épülete előtt gyülekeztek, immár a járdán, felszabadítva az úttestet. Közben a csendőrök sorfalat képeztek a járda két oldalán, bevetésre készen, majd hirtelen lecsaptak, és találomra kiemeltek három embert, "akiket a földre tepertek minden ok nélkül” – írja Goţiu , aki a helyszínen készült videofelvételekkel támasztja alá beszámolóját.

https://www.youtube.com/watch?v=gIVuRVybwEE

A felvételen  egy Florin Budişan nevű csendőrparancsnok látható, amint előbb magyarázkodik az újságíróknak, majd felemeli a hangját és fenyegetőzni kezd.

Goţiu rá is kérdezett a csendőröknél, miért vonszolják el az embereket, és azt a választ kapta: „Igazolni akarjuk őket”. Ez ugyancsak ellentmond a bántalmazott Radu Costea állításának is, aki elmondta, telefonon beszélt a járdán állva, amikor lecsaptak rá a csendőrök, és a kezét hátracsavarva elhurcolták.

Múlt héten Brassóban léptek fel erőszakosan a csendőrök a Verespatak-tüntetők ellen. Korábban a miniszterelnök és a belügyminiszter szabadkezet adott a csendőrségnek, hogy bármilyen áron – akár erőszak alkalmazásával is – szorítsák vissza az országban az utcai tüntetéseket. Ezt követően Bukarestben a Verespatak-tüntetők egy csoportja a kulturminiszterre támadt, és megrongálta az autóját. A tetteseket elfogták és eljárás indult ellenük.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?