Nem akar magyarul is kommunikálni a romániai McDonald’s

Semmitmondó választ kapott European Language Right (Európai Nyelvi Jogok) nevű hollandiai alapítvány a McDonald’s vezetőségétől arra kérésére, hogy a gyorséttermi lánc a magyarlakta vidékeken feliratozza két nyelven az éttermeit.

Erről az alapítvány erdélyi elnöke, a Székelyhon által idézett Landman Gábor számolt be szerdán Marosvásárhelyen. Rámutatott: olyan nagyvárosokban, mint Marosvásárhely, Kolozsvár vagy Nagyvárad, jelentős magyar közösség él, amelyet a nyelvi jogok chartája, valamint a jóérzés törvényei szerint megilletné az anyanyelv használati joga. Landman azt is szóvá tette, hogy a cég marosvásárhelyi egységében dolgozó kiszolgálók közül szinte senki nem beszéli a magyar nyelvet.

Július 26-i beadványára csak azok után kapott Bukarestből választ, miután azt a hollandiai központnál is megsürgette. A néhány soros, angol nyelvű, McDonald’s Romania csapata aláírással ellátott levélben a cég bukaresti vezetői több mindenről informálják a kisebbségi jogokért küzdő Landmant, a két- vagy többnyelvűség esetleges bevezetéséről viszont egy szót nem ejtenek.

A semmitmondó levélről Landman Gábor úgy vélekedett, hogy a McDonald’s romániai cége előbb nem akart válaszolni, majd kitért a lényeg elől. Ezt a lehető legjobban az a tény is bizonyítja, hogy az étteremlánc a szeptember 5-én megfogalmazott álláspontjához tartja magát: egyetlen erdélyi egységében sem tért át a kétnyelvű feliratozásra.

 

 

Kimaradt?