Feltérképezik az óceánok fenekét

Míg a kontinensekről sok részletes térkép megjelent már, az óceánok mélye csendben őrizte titkait – eddig. Amilyen mély, olyan titokzatos a tengerfenék világa, amelynek idáig legfeljebb ha a 10 százalékát térképezték fel. De vajon mit rejt a maradék 90 százalék?

Többé már ez sem marad titokban, a Scripps oceanográfiai intézet kutatói ugyanis feltérképezik a maradékot. Az Európai Űrügynökség (ESA) Cryosat-2 és a NASA Jason-1 óceánkutató műholdjai adatainak felhasználásával a szakemberek elkészítették a Föld teljes tengerfenekének részletes atlaszát, eddig sosem látott hegyek, hegygerincek, törésvonalak megmutatásával.

A műholdak – leegyszerűsítve – a Föld gravitációs mezejét mérték az óceánok felett, és az eredményekből lehetett következtetni arra, hogy hol, mi van, hiszen például egy 2000 méter magas tengerfenéki vulkán jelenléte, amelyhez extra tömeg társul, már komolyan érezhető a helyi gravitációban. Olyan törészónákra is fény derült így, amelyeket egyébként már vastag üledék rejtett el.

A különleges térkép (amelyen a piros pöttyök például az 5,5-nél erősebb földrengéseket mutatják) segíti az óceáni lemeztektonika értelmezését és a medencék tanulmányozását.

Kimaradt?