TÖRVÉNYTÁR: A réteken legeltetett állatok optimális létszáma

A legeltetés megkezdésének ideje függ az időjárási feltételektől és a gyepszőnyeg fejlettségétől. A legeltetést általában novemberben kell befejezni, figyelembe véve a talaj és a levegő hőmérsékletét és a lehullott csapadék mennyiségét. A legeltetés megkezdésének és befejezésének idejét a helyi tanács határozza meg.

A rétek használói kötelesek betartani az egy hektárra megállapított 0,3 UMV-vel egyenlő minimális állatlétszámot. Abban az esetben, ha ennél kevesebb állat van a legelőn akkor az állatok válogatni fognak a takarmánynövények között, ez elősegítheti ugyan egyes állatfajták jobb fejlődését, de meggátolja az egy hektáron termett takarmány maximálisan elérhető termékmennyiség előállítását.

A rétek legeltetési képességének (kapacitásának) felbecsülésénél figyelembe kell venni az előző években megtermelt zöldtakarmány mennyiségét, a meteorológiai feltételeket, a gyepszőnyeg növényi összetételét. A legelőre küldött állatok száma elégséges kell legyen a megtermelt zöldtakarmány maximális fölhasználására, ugyanakkor biztosítani kell a rét hosszantartó kihasználását. A rét használóinak regiszterben kell nyilvántartaniuk az általuk használt állandó rétek területi nagyságát, valamint a legelőre küldött állatok UVM-be kifejezett létszámát olymódon, hogy meglehessen állapítani az 1 ha. kiszámított állatsűrűséget.

A legeltetési kapacitás, illetve az optimális állatlétszám kiszámítása

Erre azért van szükség, hogy kiszámítható legyen, egy teljes legeltetési idényben hány állatot tud ellátni egy olyan rét melynek megállapították a rajta előállítható takarmánymennyiséget.

A számítást a következő egyenlet alapján kell elvégezni:

Î.A. = P.d. + (C.i. x Z.p.)

Ahol:

Î.A. (încărcătura cu animale)= egyhektáron legeltetett állatlétszám UVM/ha-ba kifejezve;

P.d. (producţia disponibilă) = a várható takarmánytermelés kg/ha-ba kifejezve;

Z.p. (zile de păsunat) = a legeltetésre szánt napok száma egy idényben;

C.i. (consum iarbă) = napi takarmányfogyasztás kg/UVM-be kifejezve

A fenti egyenlet alapján elvégzendő számításokhoz a szakminisztériumi rendelet a következő kötelező alapadatokat adja meg:

a) 1 UVM-vel egyenlő állatnak napi zöldtakarmány szükséglete 65 kg., illetve 13 kg. (65:5) száraztakarmány (substanţă uscată – SU) esetében.

b) Az állatlétszám UMV-re való átszámításához az alábbi táblázatban feltüntetett adatokat kell figyelembe venni:

c) Síkvidéken a legeltetési idény legalább 180 napig, hegyvidéken és hegyalján legalább 90 napig kell tartson.

A rétek ésszerű felhasználása érdekében ezeket üzemi egységekre (unităţi de exploatare – U.Ex.) és ezek keretén belül földtáblákra (tarla) kell felosztani. Az üzemi egység az a gyepterület mely egy egész idény időtartamára biztosítja egy bizonyos állatállomány zöldtakarmány szükségletét. Az üzemi egység területi kiterjedését a következő egyenlet alapján kell kiszámítani:

U.Ex. = N : P.d.

ahol:

N (necesar) = a legeltetésre küldendő állatállomány évi zöldtakarmányszükséglete

P.d. (producţia disponibilă) = a rét takarmány termelésének kapacitása (kg./ha zöldtakarmány)

Az így megállapított üzemi egység nagyságát 10 – 20%-al meg kell növelni arra az esetre ha a szárazság miatt a becsült zöldtakarmány termés nem érhető el.

A földtáblákra való felosztás és ezek számának a megállapítása arra szolgál, hogy ellenőrizni lehessen a növényeket lelegelő állatok sűrűségét és hogy megfelelő időt biztosítsunk a következő legeltetési idény megkezdéséig a növényzet megújulására. A földtáblák számának meghatározására meg kell állapítani a rét megújulása és a földtáblán való legeltetés időtartama közötti viszonyt a következő képlet alapján:

N.t. = D.r. + D.p.

ahol:

N.t. (numărul de tarlale) = a földtáblák száma

D.r. (durata de refacere) = a rét termőképességének helyreállítása ( a növények megújulása folytán), ez tarthat 24-től 50 napig, attól függően hány legeltetési ciklust terveznek, milyen meteorológiai feltételek, milyen magassági szinten van a rét, ezt milyen nővényféleségek borítják stb.

D.p. (durata de păşunat) = a legeltetés időtartama, ez változhat 3 és 6 nap között.

A kiszámított földtáblák számát meg kell növelni 1-2-vel, így meg lesz a feltétele, hogy  körforgás alapján, évente kivonjanak a használatból egyes földtáblákat, lehetővé téve ezek feljavítását.

A földtáblák nagysága függ a termelési kapacitásuktól (P.d.), az állatok takarmány szükségletétől, és legeltetésre előirányzott napok számától. Miután meghatározták a földtáblák számát, a legeltetésre szánt napokat úgy kell kialakítani, hogy biztosí1tva legyen a megújuláshoz szükséges optimális időszak, figyelembe véve a növényzet növekedési gyorsaságát.

A legeltetési időszak kezdetén, mikor a növényzet gyorsabban nő, 20 napi pihenőre van szükség, a következő ciklusokban, vagy szárazság idején szükséges legalább 30 nap pihentetési idő. A növényzet legeltetés utáni helyreállása idejének megállapításánál figyelembe kell venni az értékesebb és domináns növények megújulási képességét, a talaj jellegzetességét, az esedékes csapadék mennyiséget, hőmérsékletet, szárazsági veszélyt, stb.

A réteken kialakított földtáblákat kerítéssel különítik el, az erre szolgáló térképvázlat alapján. Ezen fel kell tüntetni:

a) azokat a területeket melyek növényzetét újra fogják vetni;

b) azokat a földtáblákat melyeknek gyepje állandó jellegű, annak érdekében, hogy ésszerű legeltetés alapján megtartsák a növényzet összetételét;

c) az évi és ideiglenes rétekkel borított területeket;

d) a kaszálónak használt területeket;

e) talajpusztulásnak (eróziónak) kitett területeket;

f) vízfolyásokat, sáncokat;

g) a táj más természetes jellegzetességét

A rétek leromlásának elkerülése végett a következő szabályokat kell betartani:

- a termelt takarmány mennyiség alapján megállapított optimális állatlétszámot kell legeltetni;

- amennyiben a rétek termelékenysége csökken kisebbíteni kell az állatok létszámát;

- a fás réteken ha sérül a fák/fiatal ültetvények kérge, csökkenteni kell az állatlétszámot.

 

 

 

 

             

  

            

Kimaradt?