Băsescut okolja Ponta a várható brüsszeli kudarcért

Cáfolta csütörtök este az Antena3 televízióban Victor Ponta kormányfő, hogy a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztosi posztot kapja meg Románia jelöltje, Corina Crețu az új Európai Bizottságban.

A brüsszeli testület várható összetételét és a kiosztott tisztségeket az euractiv.com portál ismertette aznap. Ám a miniszterelnök szerint a humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosi poszt soha nem merült fel a Jean-Claude Junckerrel folytatott egyeztetésein.

Ponta ugyanakkor értésre adta, hogy Corina Crețu a Románia által kért regionális fejlesztési „tárcát” Románia nem fogja megkapni. Szerinte ezért az államfő a felelős, aki – mint korábban kiszivárgott – telefonon beszélt Junckerrel. Ponta elismerte: nem tudja, mit beszélt Băsescu az EB-elnökkel, de szerinte az államfő „tette oda” a Keresztény-Liberális Szövetség társelnökeit, hogy levélben panaszkodjanak Junckernek a Crețu jelölése körüli törvénytelenségekről.

A miniszterelnök azt sem cáfolta, hogy a kormány nem tartotta be a törvényt a román biztosra vonatkozó jelölés előterjesztésekor. Ugyanakkor Traian Băsescu magatartását árulásnak nevezte. Mint ismert, az államfő egyszer sem foglalt állást Crețu jelölése kapcsán. Egy múlt hétvégi nyilatkozatában csak annyit jegyzett meg: maga is Brüsszelből értesült arról, hogy a kormánynak két jelöltje van.

Brüsszeli információk szerint Jean-Claude Juncker pénteken hozza nyilvánosságra a biztosjelöltek névsorát. Az azonban várhatón csak jövő héten derül ki, hogy a jelöltek milyen posztot kapnak meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?