Kis jelentőségű poszt jut Romániának az Európai Bizottságban?

A humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztosi posztot kapja meg Románia jelöltje, Corina Crețu az új összetételű Európai Bizottságban az euractiv.com portál értesülései szerint.

A brüsszeli testület összetétele még nem végleges, ám ha nem változik, nagy csalódottságot okozhat Bukarestben, ugyanis a kormány a regionális fejlesztésért felelős posztot kérte Jean-Claude Junckertől a jelöltje számára. Victor Ponta miniszterelnök korábban szinte kész tényként tálalta, hogy Románia megkapta a tisztséget. Ezt korábban román lapoknak brüsszeli források is megerősítették. (A képre kattintva az Európai Bizottság összetétele megtekinthető.)

Szintén brüsszeli források szerint azonban Corina Crețu teljesen alkalmatlan lett volna a regionális fejlesztési biztosi tisztségre. A szociáldemokrata EP-képviselő legutoljára 1992-ben foglalkozott gazdasági kérdésekkel, amikor a balázsfalvi szerszámgépgyár közgazdásza volt.

Időközben az ellenzék levélben figyelmeztette Jean-Claude Junckert, hogy Crețu jelölése törvénytelenül zajlott. A Keresztény-Liberális Szövetség lépésére Victor Ponta szokatlanul durván reagált: tökkelütötteknek nevezte Klaus Johannist és Vasile Blagát, a levél aláíróit, akik szerinte „megfúrták” a saját országuk jelöltjét Brüsszelben.

Kapcsolódók

Kimaradt?