Az ellenzék szerint törvénytelenül jelölték biztosnak Crețut

Törvénytelenül jelölte az ellenzék szerint Corina Crețut uniós biztosnak a kormány. Erre levélben is figyelmeztették a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) vezetői az Európai Bizottság elnökét.

Az ACL társelnökei, Vasile Blaga és Klaus Iohannis szerdai sajtótájékoztatójukon elmondták: a kormány nem tartotta be a 2013/373-as törvény előírásait, amely szerint a parlamentnek meg kell hallgatnia a jelöltet, mielőtt a javaslat eljut Brüsszelbe.

Az ellenzéki vezetők emlékeztettek arra, hogy a szenátus európai ügyekért felelős szakbizottságának elnöke, Anca Boagiu már júniusban felszólította a kormányt és a parlamentet, hogy kezdjék el a jelölt meghallgatásának procedúráját, ám választ nem kapott. Emlékeztettek arra is, hogy a törvényszegésért börtönbüntetés jár.

A Mediafax úgy tudja, hogy Jean-Claude Juncker EB-elnök csütörtökön tárgyal Corina Crețuval a román jelöltre váró posztról. Románia azt szeretné, ha – a gazdasági kérdésekhez amúgy nem igazán értő – EP-képviselő a regionális fejlesztésért felelős biztosi tisztséget kapná meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?