Hivatalos: nem kell tanítaniuk is az iskolaigazgatóknak

Eltörölték az iskolaigazgatók tanítási kötelezettségét, közölte keddi sajtótájékoztatóján Keresztély Irma.

A Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondt, a Hivatalos Közlönyben megjelent a költségvetési törvény módosítása, amely már nem tartalmazza azt a cikkelyt, amely heti 14 óra megtartására kötelezi az oktatási intézmények igazgatóit és aligazgatóit, hogy ha nem férnek bele a fejkvóta által biztosított keretbe.

Keresztély Irma hangsúlyozta: helyénvaló döntés volt, hogy visszatértek erre a problémára, hiszen szinte lehetetlen volt megfelelően ellátni az oktatási intézmények menedzsmentjét és a tanítást úgy, hogy a diákok vagy az iskola érdekei ne sérüljenek. A főtanfelügyelő szerint Háromszéken hat igazgató és két aligazgató mondott fel, mert nem vállalták a menedzseri tevékenység mellett kötelező oktatást. Szerinte elhamarkodottan döntöttek, akik benyújtották felmondásukat, mert szeptembertől már nem kell tanítaniuk.

Az elmúlt tanévben Kovászna megyében 80 igazgatót és 55 aligazgatót érintett az oktatási kötelezettség. Az érintett intézményvezetők, pedagógusok, a szakszervezet is aláírásokat gyűjtöttek, és beadvánnyal fordultak az oktatási tárcához, de tanév közben semmi nem változott. A költségvetési törvény ugyanis mostanáig arról rendelkezett, hogy a korábbi heti négy tanóra helyett 14 órát kell tanítaniuk az igazgatóknak és aligazgatóknak.

Kimaradt?