Pezsgett a magyar vér a Kolozsvári Lovasnapon (GALÉRIA)

A magyarságtól függ, hogy lesz-e még lovasnap Kolozsváron – mondta a szervező, Tunyogi Béla lapunknak vasárnap, az első Kolozsvári Magyar Lovasnapon. A Kolozsvári Magyar Napok égisze alatt zajló eseményre a délelőtti órákban csaknem ezer ember gyűlt össze a kincses városból, de szomszédos megyékből, sőt a Székelyföldről is érkeztek vendégek, meghívottak és kíváncsiskodók.

A családias hangulatban eltöltött napon valamennyi korosztály jól érezte magát, harci jelenet, íjász- és lovasíjász bemutató, lószépségverseny, bábszínház, bűvészkedés, de még paraszt triatlon vetélkedő is volt. Mind a szervezés, mind a szakmai tevékenység nagy tapasztalatról, hozzáértésről és határozottságról árulkodott.

Bár a rendezvényen való részvétel ingyenes volt, valamennyi résztvevő karszalagot kapott már a bejáratnál: aki adományozni is tudott és akart, az színes szalagot kapott, aki pedig nem, az fehér szalaggal mehetett be. Bent szemeteskukákat és ökovécéket helyeztek el, csapnál lehetett vizet inni, de volt egy kürtőskalácsos és egy fagyiárus is. Az események egymást követték, izgatottan várta ló is, lovas is, hogy sorra kerüljön. 

https://www.youtube.com/watch?v=hz61G0-Argo&feature=youtu.be

A Turul Hagyományörző Íjász Egyesület tagjai magabiztos, látványos bemutatót tartottak. A lélegzetelállító mutatványuk után Pászka Lehel és Kodolányi Réka lovasíjász páros következett. A Sepsiszentgyörgyről érkező lovasíjászok elkápráztatták a közönséget.

„Végre pezseg a magyar vér bennünk” – lehetett hallani a közönség soraiban, mások pedig libabőrös karjukkal dicsekedtek egymásnak a csaknem egy órás, hihetetlen erőt sugárzó egyedi bemutató alatt, amint Pászka a lónak csak a sörényébe kapaszkodva vágtázott, ugrált a lóra fel és róla le, valóban vérpezsdítő tempóban, ami szinte harci táncnak tűnt.  

Minthogy a Szilaj Lovastanya kiemelt fontosságot tulajdonít a gyerekeknek, a nap folyamán rájuk is sor került, csoportos lovasbemutatót tartottak. A lovaglás segíti a gyermeket az önismeretben, fejleszti a mozgást és a térérzékelést – mutatott rá a szervező, hangsúlyozva, hogy a tanyán élő tíz lónak gyermek gondozói is vannak, akik szeretettel és felelősségtudattal törődnek az állatokkal.

https://www.youtube.com/watch?v=3flksuN__kY&feature=youtu.be

„Szeretném, ha két-három éven belül sikerülne megszerveznem a kolozsvári lovas vágtát. Addig ehhez hasonló esemény csak akkor lesz, ha a magyarság mellém áll és segítenek” – fogalmazott a Szilaj vezetője a maszolnak, fél szemmel a lovakat vigyázva, másikkal pedig a tanyán lovagló gyerekeket.

A szabadban töltött nap gulyásfőző versennyel is kedveskedett, illetve paraszt triatlonnal, amelyen a Géza nevű kecske főszerepet kapott. Végezetül szépségversenyre sorakoztak fel a lovak, sörényük-farkuk volt díszesen befonva, virágokkal díszítve, kis gazdáik pedig lelkesen vitték körbe őket a terepen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?