Így nyaralnak olcsón az erdélyi magyar diákok

Ha nyár, akkor tengerpart, külföldi út, hegyi túra, mielőtt újra beindulna az unalmas hétköznapokat ígérő ősz. Nem mindenkinek futja azonban ötcsillagos szállodára, sőt a többség aggodalmasan számolgat a nyaralás előtt és után, hogy mire futja majd. Egyetemistákat kérdeztünk arról, hogyan oldják meg a low budget nyaralást.

Beatrix elmeséli, egy németországi unokatestvére Szatmárig stoppolt, ez volt a legolcsóbb utazási lehetősége. Ő maga két éve, nyáron Siófokon dolgozott, a szállást így biztosították, a szabadnapokon pedig kirándult, este bulizott a kollégákkal – mindezt két hónapon át, a főszezonban.

Hunor más megoldásokat tud a szállásra: ismerősökön keresztül érdemes találni egyet, mondja. Ha fesztivál van viszont, akkor ajánlott önkéntes vagy más alkalmi munkákat vállalni szervezeteknél, akkor még az élelmezés is megoldható. Ezt ő is kipróbálta már, lényegében csak arra kellett így költenie, amit megivott. Mások is ügyesek: „a múlt héten voltam egy  táborba,n és ott ismertem meg két fiatalt, akik 80 euróval elindultak Portugáliába és végül Hollandiában kötöttek ki. De volt ismerősöm aki 100 lejjel indult el a tengerre, stoppal lement, alig 10 -20 lejébe került, és egy hét alatt kapott munkahelyet”, meséli.

A KMDSZ egyik munkatársa, Tamás többször vállalt be „eurotripeket”, azaz kirándulásokat a kontinensen, stoppolva, és használva a couchsurfing lehetőségeit. A „kanapészörfözés” fogalma errefelé is egyre ismertebb: aki nyitott erre, vendégeket fogad a lakásában néhány napra, hogy a lehető legolcsóbban ússzák meg a szállást, és ha szüksége lesz rá, számíthat rájuk. Tamás elmondása szerint, ha ilyen helyen száll meg, ebédre is hivatalos, és ő főz.

Tímea az olcsó szállást „régi komcsi, kétcsillagos” szállodában oldja meg, épp egy ilyenben tartózkodik, amikor interneten válaszol a kérdéseinkre. Ő a kevésbé szűkös megoldásokat választja, ételt a partról vagy étteremből hoz, bár az árakat ő is megnézi. Napi ötven lejt költ, többet csak akkor, ha „extrémkedik”, azaz kipróbál „hajós-csónakos dolgokat”.

Az is kérdés, hogy mennyire rontja el a hangulatot, ha vékony a pénztárca, vagy inkább kalandosabbá teszi a nyaralást? Hunor szerint megvan a varázsa a low budget nyaralásnak: „ha teszel valami olyat, amit lényegében a semmiből teremtesz meg, és csak úgy spontán jön és megcsinálod, az szerintem felejthetetlen érzés. Tegyük fel a kérdést, hogy a történelemben mi hajtotta előre a felfedezőket az ismeretlenbe? Én mindig kíváncsi ember voltam, és tudtam tisztelni azokat a személyeket, akik a történelemben a semmiből elértek valahová” – magyarázza. Timi szerint az is élmény, ha mindenből a legolcsóbbat kell megtalálni, így nem rontja el a hangulatot, ha sovány a pénztárca. Nem von meg magától semmit, az is igaz – mondja –, de tudja, hol a határ.

Kimaradt?