Borboly: Ponta kapta Nyergestetőn a legerősebb tapsot

Az erdélyi magyar szavazókat, a székelyföldi magyar szavazókat nem lehet egyik vagy másik elnökjelölthöz édesgetni – jelentette ki a maszol.ro-nak hétfőn Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnökét – a román kormányfő következetes kritikusát – arról kérdeztük, hogy Victor Ponta miniszterelnök az RMDSZ meghívására vasárnap részt vett a nyergestetői megemlékezésen, és ezt sokan kampányfogásnak értelmezték.

Borboly szerint a mindenkori román államfő, miniszterelnök székelyföldi látogatásai, Székelyföldet érintő megnyilatkozásai, Székelyföldhöz való viszonyulása többről szól, mint szavazatszerzésről. „Ezt tapasztaltam Adrian Năstase, Traian Băsescu esetébenn, és úgy látom, hogy ez a helyzet Victor Ponta esetében is. Ezzel a meglátásommal úgy gondolom, nem vagyok egyedül, ugyanis vasárnap a felszólalók közül Victor Ponta kapta a legerősebb tapsot” – mondta a politikus.

Szerinte 2004-ben is, 2009-ben is bebizonyosodott, hogy ha egy román elnökjelöltnek korrekt a magatartása a magyar a szavazókkal, akkor számíthat a támogatásra. „Ez nem ideológiai oldalak kérdése. 2004-ben Adrian Năstase 75 százalékot kapott megyénkben a második fordulóban és 2009-ben Traian Băsescu is nyert megyénkben” – magyarázta.

A tanácselnök szerint Huszonöt év demokrácia és számos elnökválasztás meg parlamenti választás tapasztalatait követően az emberek majd el tudják dönteni, hogy a második fordulóba kerülő két jelölt közül melyik az, amelynek korrekt ajánlata van Székelyföld számára, és amelynek van is kellő ereje ígéretei megvalósítására.

„Ha a második fordulóba kerülő jelöltek közül Victor Ponta lesz ez a jelölt, akkor az emberek őt fogják támogatni, ha kihívója lesz ez a személy, akkor őt” – szögezte le.

Kapcsolódók

Kimaradt?