Több gesztust vár a román politikusoktól Antal Árpád

Az ország vezetői részéről gyakoribbaknak kellene lenniük a magyarság felé tett gesztusoknak – kommentálta hétfőn Antal Árpád újságírói kérdésre azt, hogy Victor Ponta rész vett a vasárnapi nyergestetői ünnepségen, ahol a székelyek hősiességét méltatta.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ helyi elnöke sajtótájékoztatón kifejtette: nem akarja a választási kampány szempontjából értelmezni a miniszterelnök székelyföldi látogatását, és a normalitás jeleként értékeli a nyergestetői ünnepségen való részvételét.

Antal Árpád hozzátette: azt várja, hogy a román-magyar kapcsolatokban egy mélyebb változás álljon be, amelyben az ország vezetői gyakrabban tesznek gesztusokat a magyarság fele. Hozzátette: elsősorban a mostaniaknál jobb és korrektebb törvényeket vár el, hiszen azért nem is kértek Kovászna megyébe magyar prefektust, mert nem a kormánybiztos nemzetisége számít.

„Lehet a prefektus román vagy magyar, ha a törvények nem jók” – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki azt szeretné, hogy olyan jogszabályokat fogadjanak el, amelyek révén a romániai magyarság nem érzi magát másodrendű állampolgárnak.

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón jelen volt Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester, aki szerint nagy baj van akkor, ha egy prefektus jó vagy rosszindulatán múlik, hogy egy polgármester felhúzhat-e vagy sem valamilyen lobogót. Antal Árpád egyébként úgy érzi, valakik szándékosan megpróbálják félrevezetni a bukaresti politikumot, mert akárhányszor találkozott egy román politikussal, az illető mindig azt kérdezte tőle, hogy a román zászló ki van-e tűzve, mert azt hiszik, hogy a térségben csak székely zászló lobog.

A sepsiszentgyörgyi polgármester a mindenkori prefektusoktól azt várja el, hogy ugyanolyan mértékben vigyázzák a magyar nyelvre vonatkozó előírásokat, mint a román nyelvre vonatkozókat. Eddig ugyanis egyetlen kormánymegbízott sem szólította őt fel, mert hiányoznak a magyar feliratok valahonnan, ellenben több tucat felszólítást kapott a román nyelv miatt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?