Orbán: köszönjük a határon túliak szavazatait

Megköszönte Tusványoson tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök a határon túli magyarok szavazatait. Kijelentette: korábban arra gondolt, szép bosszú volna a december 5-i népszavazással szemben, hogy ha a határon túli magyarok segítségével győznek a nemzeti-keresztény erők. Az Orbán-beszéd percről-percre.

10.40: Orbán azzal indítot: megnyerték a parlamenti és EU-s választásokat, majd elmondta, korábban arra gondolt, szép bosszú volna a december 5-i népszavazással szemben, hogy ha a határon túli magyarok segítségével győznek a nemzeti-keresztény erők.

10.44: Az előttünk álló feladat az, hogy a rendszerváltást mint tapasztalatot, nem mint referenciapontot használjuk, hiszen pár éve világhatalmi, gazdasági átrendeződés történt - fogalmaz.

10.55: A rendszerváltáshoz hasonló folyamat zajlik tehát, de Orbán szerint ez nem tisztán érzékelhető, mert a világgazdasági válság történésekor nem érződött egy nyilvánvaló váltás. Ezt több példával illusztrálja, az amerikai elnököt, a brit miniszterelnököt idézve, akik a liberális eszmék, a globális gazdasági rendszer ellen szóltak több ízben is.

11.00: Új elemmel gazdagodik a nemzetek közti verseny, fejti ki: mivel az állam nem más, mint a közösségszervezés egy módja, a meghatározó folyamat tehát versenyfutás azon állammód megtalálásáért, amely leginkább képes egy nemzetet versenyképessé tenni. Az európai dogmáktól függetlenítve kell ilyen modelleket kitalálni, ki kellett mondanunk például, hogy egy demokrácia nem szükségképpen liberális, sőt valószínűleg a liberális elvekre épülő társadalmak nem tudják majd fenntartani a versenyképességüket - véli Orbán.

Illiberális állam épül

11.02: A magyar válasz: munkaalapú társadalom szervezése, amely nem liberális természetű, jelenti ki. A liberalizmus meghatározza, hogy mindent szabad, ami mást nem sért, de az erősebb határozza meg, hogy hol a határ ezekben a kérdésekben. Orbán szerint a szervezői elv nem az említett kell hogy legyen, hanem az, hogy ne tegyünk mással olyant, amit magunkkal sem tennénk.

11. 05: A liberális demokrácia nem védte meg a közösségi vagyont, nem szolgálta a nemzeti érdekeket, sőt tagadta azokat, mondja, képtelennek bizonyult arra is, hogy megvédje a nemzetfenntartásához szükséges közösségi vagyont. A 2010-es és 2014-es választások után azt várják el a emberek a magyr vezetőktől, hogy kovácsolják ki az új szerveződést, amely versenyképessé teszi a nemzetet. "Ma arra tesz kísérletet a vezetés, hogy az emberek személyes munkája a közösség életével szoros összefüggésben álljon, a magyar nemzet nem egyének puszta halmaza tehát, hanem egy közösség. Illiberális államot építenek" - fogalmaz Orbán.

11.10: A kormányt támadó civil szervezetekről elmondja, valójában sokuk külföldről fizetett politikai aktivista, ezért nyilvánosságra hozzák, hogy kik vannak az álarcok mögött. Az Európai Unióról elmondja, Magyarország úgy élt hét éven keresztül, hogy a fejlesztések forrásai fölött döntők az EU-ból kapták a fizetéseiket, ráadásul a mayar átlag többszörösét. Ezt a rendszert megváltoztatták nemrég, aki ma az EU-s pénzek fölött rendelkezik, magyar állami alkalmazásban áll, jelenti ki.

11.15: A jövő lényege, hogy bármi megtörténhet, a bármit pedig nehéz definiálni - fogalmaz -, felhozva több példát erre. A kérdés az, mondja, hogy amikor bármi megtörténhet, félnünk kell-e? Miután a világ mostani rendje nem éppen kedvez, azt kell gondolnunk: az új korszak bajt is tartogat a magyar nemzet számára, de lehetőségeket is. Könnyen lehet, hogy eljön a mi időnk, zárja beszédét.

11.20: Köszöni Orbán Viktornak, hogy még Traian Basescu távollétében is hajlandó ellátogatni ide, viccelődik Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a "rosszemlékű" népszavazásról szólva kifejti, a mostani nemzetpolitika a "trianoni típusú kisiklást" korrigálja.

11.26: Tőkés szerint nincs sok okunk arra számítani, hogy néhány évtizeden belül megkapjuk az autonómiát. Az asszimilációt, a kivándorlást, Székelyföld "gyarmatosítását" említi. Kifejti, most kell cselekednünk, nem szabad halogatni az Orbán által melített közösségszervezési formát, nincs idő fogadkozni.

11.31: A kizárólag csak az egyéni jogok betartására leszűkülés nem segít, csak arra jó, hogy hitelesítse az autonómia megtagadását, mondja – mondja Tőkés.

11.34: Vitába száll Orbánnal: Romániában legalábbis nem ért véget a rendszerváltás, az "utódkommunisták kerültek hatalomra", fogalmaz. "Mondjuk hittel, lészen autonómia, ez az a nemes szándék és politikai akarat, mely teljeskörű nemzeti összefogással kivezehet bennünket poszt-trianoni és posztkommunista elesett állapotunkból", jelenti ki.

Nem engedni 48-ból, 56-ból, 89-ből

11.38: Nem engedünk a 48-ból, de 56-ból, 89-ből sem, Tökés szerint folytatnunk és be kell tetőznünk a rendeszváltás utáni folymatot. 2010-ben és 2014-ben a rendszerváltozás folytatása testesült meg, ideológiai és nemzetpolitikai változásról kell beszélnünk, itt pedig áttörésre van szükség nem csak magyar vonatkozásban, hanem a határon túli románok tekintetében is – véli a volt püspök.

11.43: Bálványos, a bálványosi folyamat az EP-képviselő szerint a párbeszéd szinonimája: magyar-román, magyar-magyar és anyaországi-külhoni szinten. Az első meghiúsult mára, de nincs okunk önvádra, meg kell állapítanunk, hogy a román oldalon még nem alakult ki a párbeszéd kultúrája, a hatalom tovább mondja a magáét – fejtegeti.

11. 48: Tőkés hiányolja az RMDSZ tagjait a táborban, de külön örvend a "sztrájktörőknek", akik tapsot is kapnak (köztük Antal Árpád, Tamás Sándor, Borboly Csaba). A párbeszéd hiánya miatt került "nemzeti", azaz a Fidesz EP-listájára Tőkés, de kijelenti: erdélyi képviselő. Úgy fogalmaz, még az RMDSZ sem vonhatja ki magát a párbeszéd alól. Orbán Szatmárnémetibe is ellátogatott, hogy Kelemen Hunorral találkozhasson. Mesterházy Attilát említve véletlenül Hunort mond, ezt ismét megtapsolják, a közönség soraiban arról csevegnek, véletlenül mondta-e így.

11.49: Kijelenti azt is, egyet kell mondanunk minden fórumon, csak úgy vesznek minket komolyan az EU-ban. Beszédét zárva úgy fogalmaz: "légyen magyar foci, légyen magyar autonómia, hajrá Magyarország, Hajrá Erdély, hajrá Székelyföld".

Kérdések következnek: "lesz rakétapajzs"

12.00: A közönség soraiból érkező kérdéseket olvassák fel, első körben a dícsérő szavakat. Antal Árpád és Tams Sándor is kérdez a székelyföldi önkormányzati vezetőkre nehezedő nyomásról. "Lesz-e magyar virtuális rakétapajzs?" - kérdik tréfásan.  Tőkés azt fűzi ehhez, még nem volt ideje konzultálni Orbánnal, de európai rakétapajzs kiépítésén fáradoznak, a NATO-ban is szövetségesekre találhatnak, viccelődik.

12.05: A magyar nemzetpolitikáról azt mondja, noha minden politikai aktor adott esetben maximumot teljesített is, nem integrálódott eléggé ez a politika, adott esetben többek különféle irányba vitték ezt az ügyet. A román félről kijelenti, rájuk nehezedik az árulás és kiátkozás súlya, ha szóba állnak a magyar féllel, tehát bátor román emberekre van szükség.

12.12: Orbán a foci témájával indít: folyamatosan azt kérdik tőle, hogy kinek szurkol, a válasza pedig, hogy ha nem is vettek részt a vb-n, a magyaroknak. Komolyabb kérdéssel folytatja: a szociáldemokrácia a liberalizmussal együttműködve Nyugat-Európában felépítette a jóléti államot, ami viszont ma kiürítette a tartalékait. A dolog úgy fest, mondja, hogy a jóléti állam nem képes megszervezni az életünket úgy, hogy ebből a szabadság, a boldogság, a derű kikerekedjen belőle. Nekünk tehát nem érdemes ezt a modellt követni, mondja.

12.22: Orbán kifejti, az orosz medve ölébe nem tud besodródni Magyarország, hiszen az EU és a NATO tagja is. Nekik ma legnagyobb bajuk éppen az, mondja, hogy a magyar export több mint kétharmada az EU-ba megy, ez pedig egészségtelenül magas arány, az érdekük a kiegyensúlyozottság volna. A keletiektől való félelem nem helyes gondolat, együttműködésre van szükség velük. Fontos viszont, hogy ami most történik Oroszország és a világ viszonyában, rossz Magyarországnak, az érdek, hogy az oroszok ne szakadjanak le a fejlődésben. Szintén jelentős kérdés, hogy miként kell gondolkodni a más vallású és politikai kultúrájú országokkal: Orbán szerint semmi okuk azzal foglalkozni, hogy milyen emberi jogi aggályok merülnek fel, inkább az vallja, hogy a világ minden országának érdeke kell legyen Magyarország erősödése.

12.31: Kifejti, mindannyian szolidárisak vagyunk az Ukránokkal, nincs rendben az, hogy nem tűnik úgy: mindenki érdekelt volna a szenvedés megállításában. Kérdés azonban, hogy amikor Oroszország nem szállít gázat Ukrajnának, blokkolódhat az EU-ba szállítandó gáz is, ez pedig ellentétes a magyar érdekkel. Fontos tehát, hogy elsősorban a tagállamokkal legyen szolidáris az EU-, majd Ukrajnával. Orbán elmondja azt is, ellenzi a bevándorlást támogató politikát. Nem befogadni kell a bevándorlókat, fejtegeti, hanem segítséget kell neki nyújtani úgy, hogy a saját országukban boldoguljanak. Az EU úgy akarja pótolni a demográfiai problémákat, hogy bevándorlókat fogad be, Orbán szerint azonban jobb volna a tízmillió cigány munkanélkülivel foglalkozni.A

12.34: A "háttérhatalmak" veszélyeiről azt mondja: ha ezek az erőcsoportok elfoglalják az ember országát, akkor van kockázati tényező. Jól mutatja ezt a nagy kereskedelmi televízió esete - az RTL Klubbé -, hogy amikor támadva érzi magát, visszatámad. A székelyföldi rakétapajzs kapcsán komoly választ ad: a fontos intézmények fenntartásában számíthatnak a magyar állam segítségére, de senki nem gondolhatja, hogy teljesen pótolni tudja a mostani magyar gazdaság a hiányokat. Inkább ki kell vívni a közösségnek járó pénzeket, fogalmaz. Orbán azt javasolja az erdélyi magyarságnak, ne felejtsék el: az autonómia kérdése a nyugati világban gyakran pénzügyi kérdés is.

12.39: Nem találni olyan nyilatkozatokat magyar részről, amikor ne adták volna meg a tiszteletet a román félnek, ez azonban nincs így fordítva. Megadja a román népnek a kijáró tiszteletet és nyitott lesz a tárgyalásra, mondja Orbán.

12.43: A magyarországi és erdélyi politikai kapcsolatok emberi, baráti viszonyokat is jelentenek, Orbán nem tudja kiiktatni ezeket a szempontokat, mondja. Egyszerre kell gondolnia arra is, hogy kormányon van a Fidesz, de politikai párt is: a kormány dolga, hogy a teljes képet nézze, az RMDSZ-t, az EMNP-t, az SZNT-t is, nem az a feladata, hogy az egymással hadakozó felek vitájába beleszóljon, inkább az egység irányába kell befolyásolnia őket. Nem engedheti meg magának tehát, hogy nyakra-főre álláspontja legyen ezekben a kérdésekben még ha van is véleménye a dolgokról. Nem jó, ha az RMDSZ szavazóival szembekerül, az más kérdés, hogy "elszkanderezget" a Szövetség néhány vezetőjével, fejti ki.

12.47: Örömmel konstatálja, hogy egy súlyos válság idején képesek voltak figyelemreméltó, jelentős programok indítására Kárpátaljától Erdélyig, ahol szakmunkásképzőt indítanak. Most, amikor a gazdaság jó irányba tart, még sikeresebb négy esztendőben bízik, nagy dolgok fognak történni, zárja mondandóját.

Kapcsolódók

Kimaradt?