Várhatóan Klaus Johannis lesz a PNL államfőjelöltje

Két felmérés szerint is Klaus Johannis esélyesebb Crin Antonescunál legyőzni Victor Ponta kormányfőt az államelnök-választás második fordulójában, így várhatóan a nagyszebeni polgármester lesz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje – írja a román sajtó.

A PNL választmánya hétfőn dönt az államfőjelölt személyéről. Mivel két jelöltaspiráns is volt, a párt jelenlegi elnöke, Klaus Johannis és korábbi vezetője, Crin Antonescu, az a határozat születetett, hogy közvélemény-kutatásokkal döntenek kettejük között.

A pesurse.ro idézte az IRSOP felmérését, amely szerint Victor Ponta szociáldemokrata jelöltre 49 százalék szavazna a második fordulóban, Klaus Iohannisra 43 százalék, 8 százalék pedig bizonytalan. Ha a miniszterelnök ellenfele Crin Antonescu lenne, akkor 53 százalékot kapna, liberális ellenjelöltje pedig csak 29 százalékot, és jóval nagyobb, 18 százalékos a bizonytalanok aránya.

Mint ismert, időközben a PNL és a Demokrata Liberális Párt fúzióra készül, és közös jelöltjük lesz az államelnök-választáson. A két alakulat július 26-án külön-külön, majd együtt rendez kongresszust, hogy meghozzák az egyesülésükről szóló politikai határozatokat. A közös elnökjelölt személyéről augusztus elején döntenek. Elviekben elképzelhető, hogy ez a politikus nem Klaus Johannis lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?