INSCOP: Ponta legesélyesebb ellenjelöltje Johannis

Victor Ponta szoros küzdelemben, de legyőzné Klaus Johannist államelnök-választás második fordulójában, ha a nagyszebeni polgármester lenne a jobboldal jelöltje – derül ki az INSCOP felmérésének hét végén közölt eredményeiből.

Ezek szerint a biztos szavazók körében a szociáldemokrata kormányfő a szavazatok 52,8 százalékát, a liberális pártelnök pedig a 47,2 százalékát szerezné meg. Az összes megkérdezett körében Ponta 54,8, Johannis 45,2 százalékot érne el.

Ha Victor Ponta ellenfele Mihai-Răzvan Ungureanu lenne a második fordulóban, a jelenlegi kormányfőre 58,3 százalék, a volt miniszterelnökre 41,7 százalék szavazna azok közül, akiknek szándékukban áll részt venni a választásokon. A teljes mintán 62,6 és 37,4 a két arány.

A megkérdezettek kétharmada azt szeretné, ha Klaus Johannis lenne a jobboldal közös jelöltje, egyharmad pedig Crin Antonescut, a liberálisok volt elnökét preferálná. Mint ismert, a Nemzeti Liberális Párt felmérések alapján dönti el, hogy a két politikus közül kit javasol majd államfőjelöltnek.

Az INSCOP szerint a romániai választók 48,6 százaléka állítja azt, hogy biztosan, és 17,3 százaléka azt, hogy valószínűleg elmegy szavazni november 2-án. A felmérés július 1-6. között készült 1055 fős mintán, a hibaküszöb 3 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?