"Lesz román–magyar barátság, de nem az idén"

A legmagasabb szinten, Bukarestben és Budapesten is kihasználnák az RMDSZ kormányzati részvételét a kétoldalú kapcsolatok javítására, de az idei, választási év nem a legalkalmasabb a közeledésre – jelentette ki a Népszabadságnak adott szombati interjúban Kelemen Hunor.

A napilap a Minority Safepackkel kapcsolatos román álláspontról, az új magyar konzuli irodák elutasításáról és a készülő autonómiatervezetről is kérdezte az RMDSZ elnökét.

Az európai kisebbségi keretszabályozásról a politikus elmondta: szerinte Bukarest is „valahol felismerte”: a szerbiai vagy ukrajnai román közösségek elvárásait is sokkal könnyebben lehetne európai kontextusba helyezve rendezni. „Ha a választási hercehurcán túl vagyunk, a román álláspont árnyaltabb lehet, vagy akár jelentősen meg is változhat” – jelentette ki.

Kelemen Hunor abban az értelemben lát összefüggést a kisebbségi kezdeményezés és az új magyar konzuli irodák elutasítása között, hogy Titus Corlățean külügyminisztert annak az iskolának a jeles képviselőjének tartja, amely rendkívüli gyanakvással tekint a magyar ügyekre, és azt gondolja, hogy Romániának a 21. században is van megvívandó csatája a magyarokkal.

A kérdésre, miszerint lát-e arra utaló jeleket, hogy az Orbán-kormány kihasználná egy magyar szervezet jelenlétét a bukaresti kormányban az államközi kapcsolatok javítására, az RMDSZ elnöke kijelentette: mindkét fél vezető politikusai mondják, hogy ezt a viszonyt rendezni kell, de meg kell várni, amíg lecsengenek Magyarországon az önkormányzati, Romániában az elnökválasztások. „Sajnos a mi régiónk etnikai, nemzeti értelemben a szavazatszerzési logika foglya, bár ez egyre inkább érvényes a demokratikus hagyományokkal rendelkező államokra is” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az RMDSZ kormányzó partnerét kellemetlen helyzetbe hozhatja, ha a szövetség benyújtja a parlamentben a székelyföldi autonómia tervezetét, Kelemen Hunor úgy reagált: nem azért választottak meg RMDSZ-elnöknek vagy parlamenti képviselőnek, hogy a Szociáldemokrata Párt érdekei alapján politizáljon. „Akkor fogjuk benyújtani a tervezetünket, amikor szakmai értelemben vállalható dokumentumot tudunk letenni az asztalra, függetlenül az elnökválasztástól” – szögezte le.

Kimaradt?