Ponta megbánta, hogy konzultált Băsescuval a tb-járulékról

Megbánta Victor Ponta, hogy elment hétfőn az elnöki hivatalba az államfővel konzultálni a társadalombiztosítási járulék csökkentéséről szóló törvényről. A találkozót Traian Băsescu kezdeményezte, mert nem akarja kihirdetni a jogszabályt.

A miniszterelnök a szerdai kormányülés elején elmondta: a tb-járulék csökkentését továbbra is jó intézkedésnek tartja, amit szerinte támogatnak az üzletemberek és a jegybank szakértői is. Közölte, hogy ha az államfő visszaküldi a parlamentnek a törvényt, újból megszavazzák, és legkésőbb január elsejétől akkor is életbe lép, ha Băsescu netán megtámadná a jogszabályt az alkotmánybíróságon.

Ponta azt mondta: tévedés volt elmennie hétfőn az elnöki hivatalba. „Ha korpa közé keveredsz, megesznek a disznók” – jelentette ki a miniszterelnök, aki csalódott amiatt, hogy az állam intézményei nem adják meg az egymásnak járó tiszteletet.

Traian Băsescu szerdán kijelentette: azért tette közzé az elnöki hivatalban tartott találkozóról készült felvételeket, mert nem tűrhette tovább Victor Ponta hazugságait. A miniszterelnök ugyanis a tárgyalások után arról számolt be a sajtónak, hogy az államfő sértegette őt és Ioana Petrescu pénzügyminisztert. Băsescu emlékeztetett: korábban még azt is eltűrte, amikor Ponta azt hazudta a sajtónak, hogy az elnöki hivatalban tanúja volt, amint az államfő whyskisüveg után matatott a fotelje mellett. "Ám most a kormányfő túlépett minden határt" – fogalmazott Băsescu, aki kilátásba helyezte a Pontával tartott korábbi találkozóin készült videfelvételek közzétételét is.

Kínos pillanatok Cotroceni-ben

A kormányfő vélhetően azt tekinti a tisztelet hiányának, hogy az államfő alaposan megforgatta a Cotroceni-ben tartott találkozón. Hamar kiderült ugyanis, hogy Victor Ponta és az őt elkísérő Ioana Petrescu pénzügyminiszter felkészületlenül ment a konzultációra. Egyikük sem tudott választ adni Traian Băsescunak arra az egyszerű kérdésére, hogy mivel pótolja a kormány a tb-járulék csökkentésével együtt járó bevételkiesést.

https://www.youtube.com/watch?v=LfBFop-evcc

Ennek bizonyítására az elnöki hivatal közzétette a tárgyalásokról készült videofelvételeket. Kiderült, hogy a találkozónak voltak a kormányfőre és a pénzügyminiszterre nézve egészen kínos pillanatai is. Így például Victor Ponta tágra nyílt szemmel meredt az államfőre (lásd a mellékelt videót), amikor Băsescu az MTO – medium term objective, középtávú célkitűzés – szakkifejezést használta, és akkor is zavarban volt, amikor Băsescu konkrét adatokat kért a költségvetési hiány fedezését szolgáló tervekről. Utóbb Ponta a zavarát azzal magyarázta, hogy az államfő silány angol tudása vezette őt félre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?