Több újdonság várja a BBTE-re jelentkezőket

Megkapta az államilag támogatott helyek remélt számát a 2014-2015-ös tanévre a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, ezek a korábbi évek tapasztalata alapján be is fognak telni dr. Soós Anna rektorhelyettes szerint.

A maszol.ro által megkérdezett rektorhelyettes elmondta, a hétfőn megkezdődött és a hónap végéig tartó beiratkozáshoz a frissen végzett diákoknak az érettségi igazolást kell bevinniük, a felvételi követelményei pedig már a szakoktól függ: van, ahol írásbeli vizsgát kérnek, máshol csak egy motivációs levelet. Kérdésünkre Soós Anna elmondta, a tendencia az, hogy egyre több karon vizsgáztatják a jelentkezőket, hiszen a diáknak is előnyös, hogy reális képet kapjon a rátermettségéről.

Alapképzésen és mesterin egyaránt megtarthatták a tavalyi helyeket az egyetem és a magyar tagozat szintjén is, a magyar nyelvű alapképzésre 1100, a magiszterire 400 helyet kaptak. A rektorthelyettes kifejtette, az előző évekhez hasonlóan vélhetően idén is betelnek az államilag finanszírozott helyek, míg a fizetősek nem teljesen. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ha valaki nem kap támogatást az első évben, a tanulmányi eredményei függvényében változtathat ezen a következő tanévben.

A felvételi díjak 80 és 250 lej között vannak, a fizetős helyeken 2000-3500 lej között változik az éves tandíj ára; Soós Anna elmondása szerint idén több helyen is emelték az árakat.

Mint arról már korábban beszámoltunk, több szak is megszűnik a következő tanévben, azonban újakat is létrehoztak: a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon Gazdasági informatika képzési program, a Környezettudományi és Környezetmérnöki Karon környezettudomány képzési program indul a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozaton. Mesterin a Matematika és Informatika Karon beiktatták az adatelemzés és modellezés szakot, a Pszichológia és Neveléstudományok Karon hatékony tanulási stratégiák néven kezdenek új programot.

Kapcsolódók

Kimaradt?