Több magyar szak megszűnik a kolozsvári BBTE-n

Százhúsz szakot javasolt megszüntetésre az oktatási minisztérium a következő tanévre, köztük több magyar nyelvűt is.

A kedden közvitára bocsátott kormányhatározat-tervezet értelmében a következő magyar oktatási nyelvű szakok szűnnek meg a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen: a Pszichológia és Neveléstudományok Karának pedagógia szaka, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar kereskedelem, turizmus és szolgáltatás gazdaságtana szaka (nappali és levelező), a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat üzletigazgatási szaka, a pénzügy és bank, valamint a marketing kihelyezett szakok.

Megkeresésünkre Dr. Soós Anna rektorhelyettes elmondta, a minisztérium listáján szereplő szakokról az egyetemeken működő karok döntöttek, nem egy felső utasításról vagy javaslatról van szó. Ráadásul a megszűnő szakok helyett indulnak újak is a következő tanévtől.

"Ha megvizsgáljuk a magyar nyelvű szakokat, azt látjuk, hogy elsősorban a távoktatás esetén találni kevésbé keresetteket, így például Sepsiszentgyörgyön, ahol egy megszűnő szak helyére új fog indulni, vagy a közgazdasági kar esetén, ahol idén kezdik meg a gazdasági informatika oktatást magyar nyelven" – magyarázta a maszol.ro-nak az oktató.

Soós Anna szerint egy-egy szak életképességét a munkaerőpiac alakulása befolyásolja. „Ez egy dinamikus folyamat, az egyetemek azt vizsgálják meg, hogy milyen szakok érdekesek még a piac számára, ami pedig már nem az, megszűnik” – fogalmazott. Kérdésünkre elmondta, természetesen vannak olyan képzések, amelyek nem a piac elvárásainak mentén működnek, így a filozófia vagy a fizikai magyar nyelvű oktatása megmarad akkor is, ha láthatóan kevés az érdeklődő.

 

Kimaradt?