Markó megerősítette: többé nem vállal kormánytisztséget

Nem vállal kormánytisztséget Markó Béla – erősítette meg korábbi nyilatkozatait hétfőn a maszol.ro-nak az RMDSZ szenátora.

A volt szövetségi elnököt azért kerestük meg, mert Kelemen Hunor lemondásával augusztus elsejei hatállyal megüresedik az RMDSZ-t megillető kulturális miniszteri és kormányfőhelyettesi poszt a Ponta-kabinetben. A szövetségnek így most olyan jelöltet kell keresnie, aki mindkét tisztség betöltésére alkalmas. Markó korábban már volt miniszterelnök-helyettes.

„Néhány évvel ezelőtt már nyilatkoztam arról, hogy fokozatosan vissza akarok vonulni a politikából. A szenátori mandátumot még vállaltam, fontosnak tartottam, hogy még 2016-ig ott legyek a parlamentben, de kormánytisztségeket már nem vállalok” – mondta Markó Béla.

A szenátor egyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Kelemen Hunor visszalépett a kormánytisztségeiből. „Nem csak én, hanem román értelmiségiek is azt mondják, hogy előző mandátumában is jó kulturális miniszter volt, és mostani mandátuma alatt is jól teljesített” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a politikus.

A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteki ülését követően a lemondását bejelentő sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor is utalt arra, hogy várhatóan nem a volt szövetségi elnök lesz az utódja a kormányban. Ám utóbb a SZÁT egyik tagja a maszol.ro-nak azt nyilatkozta, Markó jelölése a két kormánytisztségbe „még nem egy lefutott ügy”.

Az RMDSZ operatív döntéshozó testülete várhatóan e heti csütörtöki ülésén dönt Kelemen Hunor utódjáról a kulturális tárca élén. A kormány struktúráját rögzítő parlamenti határozat szerint a művelődési miniszter egyben a miniszterelnök helyettese is.

Kapcsolódók

Kimaradt?