Markó nem ragaszkodik a kormányon maradáshoz

Nem híve a kormányból való kilépésnek, de nem is ragaszkodik a koalíció fenntartásához Markó Béla, ha Bukarest nem lép ki az RMDSZ és a FUEN által kezdeményezett perből.

Erről az RMDSZ szenátora és volt elnöke az EU Táborban, Marosfőn beszélt, miközben a fővárosban zajlottak a tárgyalások Kelemen Hunor és Victor Ponta miniszterelnök között a konfliktus megoldásáról.

Markó szerint a román kormánynak vissza kellene lépnie a luxemburgi perből. "Titus Corlățean külügyminiszternek nem kellene úgy viselkednie, mintha a magyarok kordában tartása volna az egyetlen problémája, hiszen azt a helyes lépést követően, hogy Grúzia és Ukrajna mellett Moldova uniós társulási szerződését is ratifikálták, érdekük, hogy a szomszédos, többségében románok lakta ország egy érdekszférához tartozzon, a két ország között ne legyen határ, Brüsszel pedig érzékeny legyen a Moldovát érint etnikai kérdésekkel szemben" – jelentette ki a politikus.

Markó hozzátette, Romániában a magyarellenesség ma is népszerű hívószó választói szempontból, a külügyminisztérium véleménye szerint öt vagy tíz éve is így járt volna el a polgári kezdeményezéssel szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?