A román vizsga tételeit kidolgozó tanárok lemondását követelik

Az országos diáktanács és a nyolcadikos diákok szülei nyílt levélben követelik az országos felmérő román vizsgatételeit kidolgozó tanárok lemondását – számoltak be a hírtelevíziók.

A levél aláírói szerint a vizsgázók olyan tárgyú tételt is kaptak román nyelv és irodslomból, amiről csak a középiskolában tanulnak a diákok. A jelenlegi tanterv szerint Ion Minulescu Újévi gondolatok című költeményét a műfaji besorolás szerint csak a középiskolai évek végén oktatják, márpedig az országos felmérő első tételének alapja ez a költemény volt.

Azt is nehezményezik a felháborodott diákok és szülők, hogy a javítótanároknak nagyon kevés lehetősége volt a pontozásra a megadott javítórács szerint. Az egyik tétel ugyanis szinonimákat kért, ám a rácsban nem szerepelt minden lehetséges szóhasonlat, így sok gyerek nem részesülhetett pontozásban, holott megérdemelte volna.

Az idei felmérőn az országos átmenési átlag 70,8 százalék volt román nyelv és irodalomból, a székelyföldi gyerekek pedig ennél gyengébben teljesítettek. A vizsgák végleges eredményeit kedden, július 1-jén hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódók

Kimaradt?