Ismét a román húzta le a székelyföldi diákok eredményét

Gyengébben teljesítettek a tavalyhoz képest a székelyföldi nyolcadikosok a középiskolai felvételi szempontjából döntő fontosságú országos felmérésen. Elsősorban román nyelv és irodalomból kaptak kis jegyeket. Az országos átmenési átlag a fellebezések előtt 70,8 százalék volt.

Hargita megyében a vizsgázók 65,24 százaléka ért el ötös feletti átlagot az országos felmérésen. A legjobban a magyar vizsga sikerült, az ötös feletti jegyek aránya itt 88,72 százalékos. Matematikából a vizsgázók 66,25 százaléka írt ötös feletti jegyet. A leggyengébb eredmények román nyelv és irodalomból születtek, a tantárgyból a diákok 41,18 százaléka tudott ötös feletti jegyet írni.

Román nyelv és irodalomból az egész megyében csak két tízes jegy született, magyarból viszont húsz diák érdemelte ki a maximális jegyet dolgozatára. Tavaly az országos felmérés végleges eredményei szerint Hargita megyében a vizsgázó diákok 73,26 százaléka ért el ötös fölötti átlagot.

Kovászna megyében a diákok 72 százaléka érte el az átmenő átlagot, de csak 56 százalék ment át románból.  A legjobb eredményt magyarból érte el a megye diáksága, anyanyelvén 92 százalék tudott legalább ötösre, matematikából pedig összesen 73 százalék. 

A számok különösen a tavalyi eredményekkel összehasonlítva érdekesek: 2013 júniusában románból 64, magyarból 90, matematikából pedig 70 százalékos volt az átjutás, azaz a magyar- és a matekteljesítmény 2–3 százalékot javult, a román pedig 8 százalékot romlott Háromszéken.

A fellebbezés utáni végleges eredményeket július elsején teszik közzé. A vizsgán nincs bukás, bármilyen jegyeket kaptak a vizsgázók, abból átlagot számolnak és ez az átlag adja a nyolcadik osztályt végzett diákok középiskolai felvételi jegyének 75 százalékát. A felvételi média további 25 százalékát az öt-nyolc osztály átlaga teszi ki.

Kimaradt?