Elfogadta a parlament az államfő lemondását kérő nyilatkozatot

Elfogadta szerdai ülésén a parlament az államfőt lemondásra felszólító politikai nyilatkozatot. Az állásfoglalásra 344 honatya szavazott igennel, 17-en tartózkodtak.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői és szenátorai nem vettek részt a szavazáson, az RMDSZ-frakciók tagjai pedig lelkiismeretük szerint voksoltak. A politikai nyilatkozatnak nincs jogi ereje: nem kötelezi távozásra Traian Băsescut. Az államfő már korábban jelezte is, hogy nem áll szándékában lemondani.

A nyilatkozatot a szenátus elnökének kezdeményezésére fogadta el a parlament. Călin Popescu Tăriceanu szerint ugyanis öccse korrupciós botránya miatt Băsescu már nem méltó a legfőbb romániai köztisztség elfoglalására. "Traian Băsescu már nem alkalmas az államfői poszt tekintélyének, függetlenségének és legitimitásának biztosítására, ezért haladéktalanul mondjon le" – olvasható a nyilatkozatban.

Az RMDSZ vezetői ellenezték a politikai állásfoglalás elfogadását. A frakciók végül úgy döntöttek, hogy a képviselők és a szenátorok lelkiismeretére bízzák a szavazást. Az ülésen felszólaló Kelemen Hunor szövetségi elnök azt mondta, nem lenne szerencsés egy politikai botrány Băsescu mandátumának lejárta előtt. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?