Árvízvédelmi szemlét tartottak Székelyföldön

Székelyföldre látogatott csütörtökön Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Pásztor Sándor vízügyi államtitkár, és Doina Pană vízügyi miniszter. Látogatásuk célja az volt, hogy felmérjék, miként tudnak anyagi forrást nyújtani a folyamatban lévő árvízvédelmi munkálatokhoz a székelyföldi megyékben és településeken, illetve miként tudnak finanszírozást nyújtani a közeljövőben szükséges ilyen jellegű munkálatokra.

„Azért hívtam el Doina Pană vízügyi minisztert és Pásztor Sándor vízügyi államtitkárt Székelyföldre, hogy árvízvédelmi munkálatok szempontjából utóbbi visszakerüljön a prioritási listára. Tudjuk, hogy az elmúlt évben egy lej sem érkezett ilyen célzattal a régióba, és számos, árvízvédelem szempontjából fontos munkálat leállt, vagy éppen el sem kezdődött, ezt pedig mielőbb orvosolni kell.” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

A továbbiakban Korodi kifejtette, hogy főként olyan helyeket, munkálatokat látogattak meg, ahol égető problémák vannak, ezek között például a csíkkozmási patakmederszabályozási munkálatokat vagy Csíkszentmihály községben a Rákos-patakán még 2011-ben elkezdődött munkálatokat. A patak szabályozását – támfalak, fenéklépcsők és Vacsárcsinál egy keresztgát építésével – az eredeti tervek szerint 2013-ig kellett volna befejezni, de a kivitelező elvonult a területről.

A miniszterek, az államtitkár, illetve a helyi szakemberek ellátogattak a csíkszeredai Suta-tóhoz is. Amint tudjuk, közel hét esztendeje immár, hogy a csíkszeredai Suta-tóból biztonsági okokból leengedték a vizet, a meder azóta is üresen áll. A szakemberek akkor azzal indokolták a lecsapolást, hogy a tórendszer megérett a karbantartási munkálatra. Utóbbira viszont azóta sem került sor. Az elképzelések szerint a kivitelezés során felújítanák a gátat és kitakarítanák a tavat, illetve megoldanák a három kisebb tavacska rendszerbe tevését. Utóbbi azt jelenti, hogy a kis tavak a hordalék felfogásában játszanak majd szerepet, így elkerülhető lenne a nagy tó ismételt feltöltődése. Emellett a Fitód-patak szabályozását is elvégeznék. A tervek szerint a Suta-tó projektjével párhuzamosan zajlott volna az úgynevezett Suta 2-ben, Csíkszentlélek alszegi részén, a Kerekfenyő-domb alatti területre elképzelt vízgyűjtő gát építése. Ennek során a Mindszent-patakán 400 ezer köbméter kapacitású tavat létesítenének, amely amellett, hogy felfogná a mindszenti és környékbeli csapadékot, áteresztőjével megfelelő szinten tudná tartani a vízhozamot. Ennek halasztásával és a Suta-tóval kapcsolatos munkálatok késlekedésével a csíkzsögödi térség továbbra is ki van téve az árvízveszélynek.

 

Pásztor Sándor elmondta, hogy Csíkszereda felett kialakítanak egy árvízvédelmi szükségtározót, amely nagyon fontos a város részére. „Reményeink szerint még ebben az évben teljesen elkészítjük a víztározó műszaki dokumentációját és a terveket, így lehetőség lenne arra, hogy jövő évben kellő finanszírozással megoldjuk Csíkszeredának ezt a fontos árvízvédelmi problémáját” – mondta az RMDSZ szakembere.

Kovászna megyében a Kászon patakán folyó árvízvédelmi munkálatokat ellenőrizték a politikusok, mert jövőre véget ér a projekt támogatásának egy része és meg akartak bizonyosodni róla, hogy a kivitelezőnek megfelelőek a műszaki kapacitásai és minőségi munkát végez.„A helyszíni terepszemlén több ponton megvizsgáltuk a Kászon patakot, láttuk a kivitelezés alatt álló munkálatot és egyeztettünk a kivitelező cég képviselőivel, szakembereivel. Ők biztosítottak minket a megfelelő munkamenetről és azt ígérték, a munkálat java a 2014-es év őszéig elkészül. Mi, a minisztérium részéről mindent elkövetünk ahhoz, hogy az anyagi forrásokat biztosítsuk, hogy ne emiatt álljon le a munkálat” – tette hozzá Pásztor Sándor.

A vízügyi államtitkár kiemelte, hogy a Kászon pataka felső forrásánál is árvízvédelmi munkálatokra lesz szükség. Ez a rész már Hargita megyére eső terület, de a politikus megígérte, hogy megpróbálnak anyagi forrásokat biztosítani arra, hogy teljes mértékben megoldják a Kászon patakán folyó árvízvédelmi munkálatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?