Terítéken az illegális fakitermelés ügye a hargitai megyeházán

Hargita megyébe látogatott Doina Pană erdészeti, vízügyi és halászati miniszter Korodi Attila környezetvédelmi miniszter meghívására csütörtökön. Ennek alkalmával a két tárcavezető délután Hargita Megye Tanácsánál találkozott az erdőgazdálkodásban érintett helyi intézményvezetők között, az állami erdészet, magánerdészetek, közbirtokosságok, fafeldolgozó vállalkozók képviselőivel. Jelen volt Szabó Barna megyemenedzser, Barti Tihamér alelnök, Becze István megyei tanácsos és Andrei Jean-Adrian prefektus is.

Szabó Barna átadta a minisztereknek azokat a Hargita megyei ügyeket, panaszokat tartalmazó iratcsomót, amelyeket a megyei tanács gyűjtött össze a fent felsorolt intézményektől, illetve szervezetektől. Doina Pană miniszternek továbbította többek között a Nagyhagymás–Békás-szoros Nemzeti Park menedzsmenttervének mielőbbi elfogadására vonatkozó kérést, a gyergyói faipari vállalkozókat tömörítő ARBOR szövetség problémafeltárását, valamint több településnek az erdei utak helyi ügykezelésbe vételére vonatkozó kérelmét. A megyemenedzser Korodi Attilának a vadkárok és a falopások ügyében továbbított panaszt.

Doina Pană miniszter ismertette az erdészeti törvénykönyv tervezetének főbb rendelkezéseit, valamint azt az ellenőrző rendszert, amelyet a törvénytelen fakitermelés megfékezésének céljával helyeznek üzembe, egyelőre kísérleti jelleggel, először Hargita és Kovászna megyében. Mint nyilatkozta, tudatában van annak, hogy nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni az illegális fakivágást, de óriási arányban csökkenhetnek az informatikai rendszernek köszönhetően, hiszen nem lehet majd érvényes kód nélkül raktárakba szállítani a fát.

Kimaradt?