Fazakas Dorkáékat elszomorítja a listázásuk

Miután Sepsiszentgyörgy polgármestere hétfőn arról beszélt, a „Dorka-jelenség” szereplőit akár jogi úton is felelősségre vonhatják, a Szent György Napok főszervezője, Grubisics Levente pedig azt mondta, listájuk van arról, kik állnak az ügy mögött, a Facebookon elérhető Fazakas Dorkát – illetve a mögötte álló szereplőket – kérdeztük.

Mit gondoltok arról, hogy a városvezetőknek listájuk van a Fazakas Dorka név mögött álló emberekről?

Nagyon elszomorított a hír a listáról, sajnos beigazolódott, hogy ebben a városban, akinek más véleménye van, annak börtönben a helye. Nem ellenzékiek vagyunk, és nem képviselünk semmilyen politikai pártot. Ha a polgármester fél a lakosok véleményétől, nem bírja a kritikát, és nem ad hangot neki, akkor az történik, ami. Szentgyörgy ennél értékesebb város, nagy szellemi ereje van, de sajnos nem tudjuk visszacsábítani a fiatal egyetemistákat, mert ahhoz nem elég egy pár jó út, szökőkút és egy nagy sörfesztivál. A város jó imázsa akkor őszinte, ha előbb a kisebbségek és a szociális problémák rendbe vannak téve, szükség van operatív célokra, stratégiákra, hogy fellendítsük a művészeket, a kreatív gazdaságot, hiszen ennek a városnak ez lehet az export-terméke, minden más magánkézben van. A „magyarosdi” a város és a vezetőségének specialitása, ami jó és becsületre méltó cél, de ezzel hosszú ideig csendben lehet tartani a magyarságot – lengetjük közösen a zászlót, és aztán nem történik semmi. Ha az autonómiáért harcolunk, menjünk le tömegesen Bukarestbe, és üljünk a parlament előtt, amíg minden tévében a közösen megfogalmazott céljainkról beszélnek, de ne csak a politikusok harcoljanak, vonják be az embereket.

Antal Árpád polgármester arról beszélt, hogy akár jogi útra is terelheti az ügyet. Mi a véleményetek erről?

Nem tartjuk helyesnek, hogy egy magyar szellemi megmozdulást román bíróság elé állítsanak, ezzel mindenki veszít – messze vagyunk az autonómiától ezzel a mentalitással. De ha akarják, pereljék be Fazakas Dorkát és mindenkit, aki más véleményen van, listázzanak és butítsák a tömeget tovább. Mi nem akartunk rosszat. Tartalmasabb, őszintébb, értékeket képviselő, a gyerekekre odafigyelő városnapokat szeretnénk, olyan együtteseket, amelyektől akár az itthoni zenészek is tanulhatnak. Nem a mennyiségben látszik kultúránk sokszínűsége és az igazi értékei, hanem a minőségben. Persze nem kell mindenkinek tetszenie, ami jó, de a szórakozásnak nem kell kötelező módon butítania, a hülyeségre ha szükség is van, az arányokra kellene figyelnünk. A városnapok kínálatával egyetértő tömeg, amiről a város vezetése beszél, nem létezik. A lakosság egyénekből tevődik össze, és mindenkinek más a véleménye: van, akinek tetszik, van, akinek nem, ebben senkinek nincs kisebb vagy nagyobb igaza.

Korábban azt írtuk, a tüntetés elmaradt, a városnapok szervezői sem tudtak arról, hogy megtartottátok volna a kihirdetett 11 óra gyertyagyújtást. Mi történt végül?

Nem maradt el, ott voltunk a tömegben, ha nem is sokan, de páran. Nem az volt a célunk, hogy látványosan mutassuk meg magunkat, szétoszolva, mindenki saját magának, egy közös véleménnyel jelentünk meg. A tömegbutítást bízzuk a szervezőkre, ők ahhoz jobban értenek nálunk. Elsősorban egyébként őket szerettük volna szembesíteni, hogy a lelkiismeretük dolgozni kezdjen. Volt tehát néhány gyertya, de még több gondolat, amely közös véleménnyé lett.

Mi a folytatás?

Az, amit közösen alakítunk ki. Két lehetőség van: vagy hagyunk mindent, és elfelejtődik a dolog, vagy összefogunk, és csendesen tovább dolgozunk ezen a szellemiségen.

Kapcsolódók

Kimaradt?