Így teljesítettek a romániai EP-képviselők

A romániai európai parlamenti képviselők most lejáró, öt éves mandátumuk során váltakozó teljesítményt nyújtottak, ott voltak a legrosszabb, de ugyanakkor a legjobb példák között is. A Részvételi Demokráciáért Európai Intézet kimutatásai szerint nincsenek közöttük egyéniségek.

A bemelegítés időszaka

Amint a felmérésből kitűnik, 2009 júliusa és decembere között a frissen megválasztott román honatyák csak igen ritkán jelentek meg az üléseken, a román küldöttség ilyen szempontból a legrosszabb eredményt mutatta. Ezek a hónapok úgy tűnik a „bemelegítés” időszakát jelentették, a romániai képviselők az idők során már javítottak teljesítményükön, és mandátumok vége felé immár a 19. helyet foglalták el. Az Európai Parlament 766 tagja közül a demokrata liberális Iosif Matula és Cristian Preda csaknem 100 százalékos jelenlétet ért el.

A román küldöttség megbízatása lejártakor sokkal aktívabban volt jelen a brüsszeli és strasbourgi üléseken. A mandátum elején inkább csak a másodlagos tevékenységekből – interpellációkból, határozati indítványok aláírásából, plénumon elhangzott felszólalásokból – vette ki a részét, az utóbbi időben azonban jelenléte már hangsúlyosabb volt az európai törvényhozást befolyásoló lényegbeli akciókban is. Így például a jelentések összeállítása területén a 28 tagállam küldöttsége közül a 7. helyet foglalta el, a jelentések szövegmódosításában pedig a 4. helyre került.

Nincsenek egyéniségek

Mindennek következtében a román honatyák fokozatosan egyes szakbizottságok és politikai csoportok alelnöki tisztségeibe kerültek, viszont a román küldöttség egyetlen tagját sem választották meg ezeknek a testületeknek az élére. A Részvételi Demokráciáért Európai Intézet szerint ugyanis a román honatyák nem rendelkeznek igazi egyéniségekkel, akiket társaik méltónak találnának az elnöki tisztségekre, amelyet rendszerint olyan politikusok töltenek be, akik – egyéni képességeik mellett – komoly tekintéllyel rendelkeznek a politikai csoportokon belül. Igaz, az elnöki tisztség nagyjából függ az egyes országok csoportjainak létszámától is.

A szavazáson való részvétel mellett egy-egy európai parlamenti képviselő tevékenységének megítélése szempontjából igen fontos tényező az általa beterjesztett jelentések illetve a jelentéseket kiegészítő módosítások száma is. Ilyen tekintetben az Európai Néppárton belüli román honatyák – a demokrata liberálisok, az RMDSZ, a Népi Mozgalom Pártja és a Parasztpárt – az első helyen állnak a román küldöttségen belül. A jelentés szerint ebben nagy része van Monica Macoveinek. A szociáldemokraták és a konzervatívok csoportja úgyszintén első helyre került a jelentések kiegészítésének tekintetében, itt a demokrata liberálisok, az RMDSZ, a Népi Mozgalom Pártja és a Parasztpárt a második helyen áll. A Nagy-Románia Párt képviselőinek tevékenysége nagyjából a nullával egyenlő.

A jelentéstevői tevékenység egyébként a legfontosabb teendő az Európai Parlamenti honatyák esetében, hiszen ez befolyásolja leginkább az uniós törvényhozási munkát.

„Pontszerző” honatyák

A törvényhozási jelentések, a parlamenti szakbizottságokban és a politikai csoportokban elfoglalt tisztségek tekintetében, a parlamenti befolyást jelző rangsorban első helyen áll a néppárti csoport alelnöke, Marian Jean Marinescu, aki négy jelentés fő jelentéstevője volt mandátuma során.

A második helyre Crin Antonescu felsége, Adina Vălean, az Európai Demokraták és Liberálisok csoportjának alelnöke került, aki két esetben volt fő jelentéstevő.

A harmadik helyet Adriana Ţicău foglalta el, aki ugyan három alkalommal volt jelentéstevő., de nem volt valamely politikai csoport alelnöke. Igaz, őt a közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság alelnökévé választották.

Corina Creţu, a nemzetközi fejlesztési szakbizottság alelnöke negyedik lett, az ötödik helyet pedig Theodor Stolojan, a gazdasági és pénzügyi szakbizottság alelnöke foglalta el.

Az RMDSZ képviselője, Winkler Gyula a hatodik helyen végzett, jóllehet 6 esetben volt fő jelentéstevő, ám nem töltött be semmilyen tisztséget egyetlen szakbizottságban vagy politikai csoportban sem.

Kimaradt?