EP-választások: így kampányolnak a pártok

Az európai parlamenti választásokon az esélyes pártok kampányukat egy-két személy vagy téma köré építik fel. Közöttük még olyan politikus is akad, aki nem indul a választásokon: a Népi Mozgalom Pártjának „húzóembere”, Elena Udrea, aki nem jelöltette magát. 

A politikai pártok „egyszemélyes” stratégiáját nagyjából az a tény magyarázza, hogy a közvélemény-kutatások által alátámasztott általános vélemény szerint csupán igen kevesen járulnak majd az urnák elé. E stratégiának megfelelően a pártok által népszerűnek talált személyek talán nagyobb hatást gyakorolnak majd a választói kedvre. Ugyanezért alapoztak most is – mint a választások idején általában – a nacionalista érzelmekre is, amelyet úgyszintén „kedvcsinálónak” tartanak.

Főpróba az államfőválasztásra

A Szociáldemokrata Pártból, a Románia Haladásáért Országos Szövetségből és a Konzervatív Pártból álló Szociáldemokrata Unió kampányát két témára: a folklórral vegyített nacionalizmusra, valamint arra az eszmére alapozza, hogy a május 25-i választások után ismét létrejön a Szociál-Liberális Szövetség.

A három párt választási kampányának nyitórendezvényét Büszkék vagyunk románságunkra jelszó alatt tartotta meg. A kampány „szóvivője” a párt elnöke, Victor Ponta kormányfő, aki számára az Európai Parlamenti választások amolyan tesztet jelentenek annak eldöntésére is, hogy induljon-e avagy sem az államfő-választásokon. A pártelnök immár „lágyított” kezdeti álláspontján, amelynek megfelelően nem indulna az elnökválasztásokon: immár hajlandó lenne erre, amennyiben a párt felkéri rá. A párton belül a vezető politikusok máris úgy vélik, hogy Victor Ponta a legalkalmasabb a jelöltségre.

A Nemzeti Liberális Párt pártelnöke, Crin Antonescu illetve a tömörülés első alelnöke, Nagyszeben polgármestere, Klaus Iohannis párosával kampányol. A kettősre az ad magyarázatot, hogy az utóbbi felmérések alapján Crin Antonescu felismerte, saját és pártja népszerűsége csökkenő félben van, miközben Klaus Iohannis egyre nagyobb közkedveltségnek örvend. A pártelnök úgy véli, hogy valami átsugárzik majd őrá – egészen pontosan pártjára is.

A párost egyben Crin Antonescu kipróbálja az államfő-választásokra is, ahol feltehetően úgyszintén a majdani miniszterelnöknek kinevezendő Klaus Iohannistól várja népszerűségének növekedését. A párt egyik jelszava: A tettek európai bajnokai. A nemzeti liberálisok emlékeztetnek eredményeikre is: így például felhozzák a roaming-díjak csökkentésére vonatkozó uniós irányelvet, amelynek egyik kezdeményezője és támogatója a nemzeti liberális Adina Valean volt; mivel pedig a kezdeményező nem mást, mint Crin Antonescu felesége, a pártelnök ezzel is növelni kívánja tekintélyét.

A Nemzeti Liberális Párt most fokozottan hangsúlyozni kívánja elkülönülését a szociáldemokratáktól, amivel nyilvánvalóan csökkenteni akarja Victor Pontáék üzenetének – a Szociál-Liberális Szövetség újbóli felélesztésének – hatását. A két egykori kormánypárti szövetséges, Victor Ponta és Crin Antonescu között egyre nyíltabb az ellenségeskedés: a nemzeti liberálisok elnöke államfővé választása esetén azt üzente a kormányfőnek, hogy visszasírja majd Traian Băsescu, mivel ő maga az állam elnökeként gazemberekkel nem köt paktumot.

Narancsvörös szín és a szőke Udrea

Európát minden otthonba! – ezzel a jelmondattal kampányol a Demokrata Liberális Párt, amely visszatért a 2012. évi parlamenti választások idején feladott narancsvörös színhez. A volt kormánypárt az Európai Parlamenti lista első és második helyezettje, Theodor Stolojan és Monica Macovei köré csoportosítja kampányát; utóbbit az igazságosság védelmezőjének kívánja beállítani.

A Népi Mozgalom Pártja érdekes módon Elena Udreára hegyezi ki választási kampányát, aki viszont nem indul a választásokon, és aki hivatalosan semmilyen tisztséget nem tölt be a politikai tömörülésben. Azt viszont mindenki tudja, hogy Traian Basescu kedvenc politikusnője áll az alakulat élén, aki eddig is képviselte a pártot. Mindezt Elena Udrea azzal magyarázza, hogy a kampány során szükség lett volna egy olyan népszerű politikusra, mint Traian Basescu, ő azonban államfőként nem képviselhette volna a pártot. Ami az államfőt azonban nem akadályozza meg abban, hogy „kis alkotmánysértést” elkövetve ne kampányoljon a politikai alakulatnak.

Elena Udrea egyébként megjegyezte: a 100 százalékos ismeretségnek nem örvendő új párt nem nélkülözhetett volna egy ilyen ismeretséggel rendelkező politikust, aki nem más, mint éppenséggel – ő maga. Az viszont igaz, hogy a Népi Mozgalom Pártjának többi tagja – Teodor Baconschi, Cristian Preda – kevésbé ismert a választók között, a listán ugyancsak szereplő Siegfried Muresanról pedig senki sem hallott.

Plakátháború

A szociáldemokraták választási plakátján ott szerepel a párt három üzenete: Büszkék vagyunk románságunkra! A Szociál-Liberális Szövetség él! Erős Romániát Európában! A párt kampányfőnöke, Liviu Dragnea szerint a falragaszokkal a hagyományos román értékeket kívánják szorgalmazni, illetve azt akarják tudatosítani, hogy az Európai Uniónak el kell ismernie és értékelnie kell a román nemzeti identitást.

Politikai megfigyelők egyetértenek abban, hogy a Nemzeti Liberális Párt plakátja már az őszi államfő-választásokra utal. Ezzel magyarázható az, hogy A tettek európai bajnoka jelmondat mellett miért szerepel Crin Antonescu és Klaus Iohannis fotója – akik nem indulnak a mostani választásokon. A plakátokon ott szerepel Crin Antonescu felesége, Adina Valean valamint a „román méltóság bajnokának” kikiáltott Norica Nicolai is.

A Demokrata Liberális Párt plakátján Monica Macovei erősen „megfiatalított” fényképe látható. A politikai alakulat falragaszain nem futtatja a pártelnököt, Vasile Blagát, akinek népszerűsége igen lezuhant. Monica Macovei fotója alatt a következő felirat szerepel: A korrupció ellen. A szegénység ellen.

A Népi Mozgalom Pártjának falragaszain Elena Udrea szerepel, amint fehér ingben és farmernadrágban a politikusok csoportjának élén halad – akik maguk is farmernadrágban vannak. A tömörülés plakáton látható jelszava: Felemeljük Romániát.

Kimaradt?