Elindította önkormányzati csereprogramját a MIÉRT

Kolozsvárról indult kedden az Önkormányzati Csereprogram, amelyet hagyományteremtő jelleggel indított a Magyar Ifjúsági Értekezlet.

A kezdeményezést Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Takács Aranka, a MIÉRT Önkormányzati Kabinet vezetője, vajdahunyadi önkormányzati képviselő, Geréd Imre kolozsvári önkormányzati képviselő, Zsigmond József sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, Berde Zoltán székelyudvarhelyi önkormányzati és Soós Zoltán marosvásárhelyi önkormányzati képviselő mutatta be.

Takács Aranka elmondta, a program célja, hogy helyi szinten segítséget nyújtson a fiatal tanácsosok munkájának összehangolásában. A projekt a MIÉRT elnökségének hasznos kezdeményezése, amely három kategóriára épül: nagyvárosi tanácsosok csoportja, kisebb települések tanácsosai, majd a községek és falvak problémáját helyezzük előtérbe. Elsőként a nagyvárosok önkormányzatai vesznek részt a Csereprogramban, összesen tizenhárom tanácsos képviseli Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Vajdahunyad városait.

„Hosszútávon tervezve, érdemes a testvértelepülések fogalmát átformálni és megnézni, hogy azonos méretű és hasonló jellegű városok között, a vezetőségek és szakosztályok szintjén miként lehet hasonló tapasztalatcserékre sort keríteni” – emelte ki Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere.

Geréd Imre kolozsvári önkormányzati képviselő, a projekt egyik ötletgazdája a személyes hálózatok kiépítésének fontosságára mutatott rá. „Az első vagy második mandátumukban lévő fiatal önkormányzatisok munkáját elősegíti az idősebb és akár más városokban lévő tapasztalat kollégák véleménye, támogatása. A személyes beszélgetések és az ötleteink szakszerű, precíz kidolgozása tudja a programot megfelelően működtetni” – magyarázta.

Zsigmond József sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő a szakmai elvárásokra mutatott rá felszólalásában. Közlése szerint a hét találkozó által legalább 10 olyan szakmai lépést szeretnének kidolgozni, amely útmutatásként szolgál adott az problémák megoldásában. „A projekt során a nyelvi jogok érvényesülésére hangsúlyosan fókuszálunk, mert nagyon színes a paletta. Össze tudjuk hasonlítani, hogy milyen a politikai egyeztetések mentén kialakult önkormányzati többségben, illetve az önkormányzati kisebbségben dolgozni” – mondta a tanácsos.

 

Kimaradt?