Halászhajónak álcázza magát a világ első láthatatlan rombolója

A Maine állambeli hajógyárból kifutott USS Zumwalt, a világ első láthatatlan rombolója. A 180 méter hosszú és 25 méter széles lopakodó egyszerre 80 rakétát tud kilőni, de a radaron olyan kicsinek látszik, mint egy halászhajó. Szénszálas anyaggal borított balsafából készült a szerkezete, így csak 14 ezer tonnát nyom. Ennek köszönhető, hogy nyolcméteres mélységig sekély vízben is tud operálni, méghozzá alig hallhatóan. A két csendes elektromos motor óránkénti 55 kilométeres sebességgel hajtja a kolosszust, ami tengeri léptékben gyorsnak mondható.

Akik találkoznak vele, csak annyit vesznek észre, hogy az éj leple alatt a stéghez úszik egy „halászhajó", majd záporoznak a lövegek és a rakéták, és mindegyik célba talál. Ugyanis a Zumwalt lövészeti rendszere műholdas helymeghatározással működik, magyarul a két gépfegyver is pontosan juttatja célba a 155 milliméteres lövegeket, méghozzá 100 kilométeres távolságból, mindezt teljesen automatikusan, és percenként tízszer. A Pentagonban beütik a parancsot, a láthatatlan rombolón pedig hadba állnak a számítógépek.

A kolosszusra nem sajnálták a pénzt. A USS Zumwalt 3 milliárd dollárból, átszámítva 670 milliárd forintból készült az amerikai General Dimanics fegyveróriás hajógyárában. Fejlesztése öt évig tartott, mert rengeteg elvárásnak kellett megfelelnie. A lopakodó üzemmódon túl az automatizmus volt a legfontosabb szempont. A láthatatlan rombolón a karbantartást is számítógépek végzik, így  a működtetéséhez 150 matróz elegendő.

Bár a csatahajó csak másfél év múlva áll csatasorba, ki lehet jelenteni, hogy a jövő elkezdődött a haditengerészetben. A második világháborús amerikai generálisról elnevezett sci-fi-hajó parancsnoki hídja úgy néz ki, mint az Enterprise űrhajó irányítóközpontja a Star Trek című mozifilmben. Hab a tortán, hogy a Zumwalt első kapitányát is James Kirknek hívják.

Kimaradt?