Egyezmény született Kínával az erdőkért és vizes élőhelyekért

Együttműködési memorandumot írt alá hétfőn Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Zhao Shucong, a kínai Erdészeti Alap elnöke. A memorandum értelmében a két ország az erdészetre és a fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó törvénykezés terén, a vizes élőhelyek és a vadállomány megőrzésében, az üvegházhatást kiváltó gázak kibocsátásának mérsékelésében, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban fog együttműködni.

„Az erdővédelmi intézkedések legtöbb esetben szoros kapcsolatban vannak különféle nemzetközi egyezmények alkalmazásával vagy pedig ezek alkalmazásához vezetnek. Ilyen egyezmény például a CITES, amely a veszélyeztetett vadonélő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozza, vagy a Ramsari egyezmény, amely az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodás a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire. Mindkettőt belefoglaltuk abba a memorandumba, amelyet ma aláírtunk, de nem csak ezen témák mentén fogunk együtt dolgozni” – fogalmazott Korodi Attila.

Korodi meglátása szerint az információ- és tapasztalatcsere, a különféle konferenciák és szemináriumok is olyan együttműködési formák, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy megoldásokat találjanak a mindkét országot érintő problémákra, amelyek erősíthetik a közös munkát is.

Zhao Shucong kiemelte, Románia erdeiben gazdag ország, széleskörű tapasztalata van a biodiverzitás, a vizes élőhelyek, valamint a vadállomány megőrzésében, amelyből érdemes tanulni. Hozzátette, Kína különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, hiszen ez kulcsjelleggel bír egy ország fejlődésében. ,,Van egy kínai mondás, amely szerint a jó kezdet jó együttműködést jelent. Számunkra ez a memorandum egy jó kezdet” – hangsúlyozta a kínai Erdészeti Alap elnöke.

Kimaradt?